Glas

Nieuws

Steeds minder paprika uit Murcia

Het areaal paprika is dit jaar met 15 procent gedaald tot iets meer dan 1500 hectare, schrijft het Spaanse blad F&H.

De daling van het paprika-areaal in Murcia is al enige jaren gaande. Het verbod van het grondontsmettingsmiddel methylbromide ziet F&H als keerpunt. Gebrek aan goed gietwater wordt ook vaak als oorzaak genoemd. De sterke daling van dit jaar lijkt vooral het gevolg van de bijzonder lage prijzen van vorig jaar toen de markt overvoerd werd met product uit Almería en vervolgens Nederland. De middenprijs lag vorig seizoen onder 50 cent per kilo voor de telers.

Flinke verliezen
Het teeltseizoen in Murcia start, anders dan in Almería, gelijk met Noord-Europa en loopt door tot september. Op zijn hoogtepunt stond in de regio Murcia bijna 2.000 hectare paprika, vrijwel uitsluitend in kassen. Naast het oorspronkelijke lamuyo-type nam het aandeel geblokte (California-type) paprika’s jarenlang toe. Opmerkelijk is echter dat de veiling Soltir nu de grootste verkoper is geworden met een aanbod van 27.000 ton voornamelijk lamuyo-paprika. Sunrinver, in 2008 nog de grootste met 33.000 ton, verkoopt nu nog maar 24.800 ton, waarvan 18.700 ton geblokte paprika, aldus F&H. Ook andere specialisten in geblokte paprika’s, zoals de coöperaties Hortamira en San Cayetano, noteerden vorig jaar flinke verliezen.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.