Glas

Nieuws

Ruimte voor tot zeven cent daling gasprijs

De huidige gasprijs van circa 19 cent per kuub voor levering in 2011 biedt ruimte voor nog 6 tot 7 cent daling. Dat meldt Nife Energieadvies, dat telers afraadt al in te kopen. April of augustus biedt waarschijnlijk de beste perspectieven, meent Nife.

De gasprijs bedroeg vier weken geleden 15 cent maar steeg daarna fors. Anderhalf jaar geleden lagen prijzen voor het toen komende jaar op 42 cent. Telers hebben daarom de neiging gas in te willen kopen nu de markt stijgende is. Volgens Nife past inkopen bij de huidige koers bedrijven financieel goed.

Voorraden zijn groot

Volgens directeur Gerard van Antwerpen zijn prijsverhogende factoren echter momenteel totaal afwezig in de markt, terwijl er allerlei factoren zijn die de prijs kunnen drukken. Daarbij valt te denken aan de onzekerheid over de stabiliteit van de euro en daarmee de economie en bijbehorende consumptie. Een woordvoerder van concurrent Westland Energie Services is dit met Van Antwerpen eens. ”De voorraden aardgas zijn groot. Op basis van de meeste rapporten denken we toch dat de daling pas komt in het derde kwartaal. Dan komt veel LNG op de Europese markt en zijn de gasopslagen volledig gevuld.”

De invloed van de olieprijs op de aardgasprijs is volgens analisten van het Internationaal Energie Agentschap groot geworden. De prijs van een vat Noordzee-olie is op weekbasis gedaald met 6 procent tot 75 dollar. Door de lage waarde van de euro neemt de vraag naar in dollars verrekende olie af.

Voor langere tijd inkopen
Wanneer telers besluiten in te kopen, kunnen ze dit volgens Van Antwerpen het beste voor langer dan een jaar doen. ”Vergeet de 43 cent niet. Dat prijsniveau is nu weliswaar even ondenkbaar, maar de situatie over twee jaar kan met een oplevende economie heel anders zijn.” Van Antwerpen denkt dat de TTF-markt (dagmarkt) de leidende positie mogelijk af moet staan aan de Gasterra-notering. ”De volumes op de TTF-markt zijn beperkt. Met weinig kopers en aanbieders krijg je geen goede reflectie van de markt.”


Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.