Glas

Nieuws

Opzet 'nieuwe generatie' semi-gesloten kas

Onder leiding van de AVAG en Syntens bereidt een aantal kassenbouwers en toeleveranciers de lancering voor van de ‘next generation’ semi-gesloten kas. Een meer integrale benadering moet garant staan voor een beter rendement.

In de praktijk blijkt het voor telers moeilijk om de extra investering in een semi-gesloten kas terug te verdienen. Een groep samenwerkende kassenbouwers en toeleveranciers wil de stagnatie van de semi-gesloten kas een halt toeroepen. Ze hebben veel kennis en expertise gebundeld en pleiten voor een meer integraal ontwerp. De projectgroep is op zoek naar een teler, die een kleinschalig proefproject in zijn bedrijf wil inpassen. Bij voorkeur een proef van 500 tot 1.000 m2 op een bestaand tomaten- of paprikabedrijf.
Met ondersteuning van Syntens deed de AVAG met succes een beroep op de IPC-subsidieregeling van Agentschap NL (voorheen SenterNovem) voor nader onderzoek.
 
 
Ontwerp
Begin dit jaar bepaalde de projectgroep hoe de ‘next generation’ semi-gesloten kas er uit zou moeten zien. Voor de groenteteelt maakt deze gebruik van de nieuwste typen bovenkoelers en van een kleine luchtslurven onder het gewas voor ontvochtiging. De grootste verbetering zit in de aansturing van de installatie en een op de gekoelde kas toegesneden teeltstrategie (met meer planten per m2, hogere etmaaltemperaturen, CO2-concentratie en luchtvochtigheid).
 
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.