Glas

Nieuws 2 reacties

Huizinga frustreert zonne-energie

Zonnepanelen en -collectoren mogen niet langer aan gevels worden gehangen zonder toestemming van lokale welstandscommissies.

Dit meldt persbureau Energeia naar aanleiding van een Kamerbrief van minister Tineke Huizinga (Vrom, Christenunie). Zonnepanelen en -collectoren mochten tot nu toe zonder vergunning worden geplaatst op gevels, muren en daken van huizen. Als het ontwerpbesluit Omgevingsrecht op 1 juli 2010 in werking treedt, is dat afgelopen. Dan mogen zonnepanelen en -collectoren niet meer aan de gevel worden geplaatst zonder toestemming. Als reden geldt de ruimtelijke kwaliteit.
Toetsing wordt gedaan door de lokale welstandscommissies, die op veel plaatsen een bron zijn voor frustratie en die notoir zijn vanwege de vaak willekeurige interpretatie van de voorschriften.
Hoewel de minister denkt dat met deze maatregel de aanleg van zonnepanelen niet wordt belemmerd, lijkt het eerder dat met deze maatregel een nieuwe vorm van frustratie voor duurzame energie is geïntroduceerd.

(Bron: duurzaamnieuws)


Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Albert Willem Knop

  Als je denkt dat toetsing door de welstandscommisie de aanleg van zonnepanelen niet belemmerd, ben je wel ernstig losgeslagen van de werkelijkheid. Ik kan me voorstellen dat het in sommige situaties niet zo mooi is en dan kun je verwachten dat de welstandscommissie er voor gaat liggen.

 • no-profile-image

  Bram AAB

  Jammer dat de overheden elkaar onderling tegenwerken. Het is de keuze van de eigenaar of die het wenselijk en mooi genoeg vindt.
  Overheden moeten in dit geval ook vooruit kijken en faciliteren ipv frusteren

Of registreer je om te kunnen reageren.