Glas

Nieuws

Gasruzie Nederland-Italië

Nederland wil definitief een einde maken aan de lage prijs die Italië betaalt voor Nederlands aardgas.

Nederland levert circa 10 miljard m3 gas per jaar aan Italië. Over het gas is een hoogoplopend conflict ontstaan, dat heeft geleid tot een arbitrageprocedure in Zwitserland.
Italië betaalt historisch gezien lage prijzen voor Nederlands aardgas. In de jaren '60 van de vorige eeuw bood minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns op aandringen van de Navo de Italianen goedkoop aardgas aan. Dat moest helpen om Rome buiten de invloedssfeer van Moskou te houden. Italië stond op het punt grootschalig gas van de Sovjet-Unie te kopen.

Sinds de jaren '80 is Nederland bezig de prijzen op te trekken. De Nederlandse gasexporteur GasTerra claimt dat de Italiaanse oliemaatschappij Eni, die het gas afneemt, 'minstens 1 miljard euro' extra moet betalen voor het aardgas dat sinds 2005 is gekocht. Italië wil juist een lagere prijs bedingen. Italië is niet het enige land dat door Nederland wordt aangepakt. Gasleveranciers hebben door de zeer beweeglijke olie- en gasprijzen de afgelopen jaren voortdurend discussie over de prijzen in langetermijncontracten. Nederland had de afgelopen jaren conflicten met Duitsland en Frankrijk.

Frankrijk liet het niet op arbitrage aankomen en ging door de knieën. Het Duitse EON Ruhrgas startte wel een arbitrageprocedure, maar die werd in 2008 geschikt, volgens bronnen 'in gunstige zin' voor GasTerra. Naar verluidt houdt de afboeking van euro 2,2 mrd van EON in 2008 op 'energiederivaten' en 'financiële investeringen' mede verband met de hogere kosten voor Nederlands gas.
(bron: Het Financieele Dagblad)

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.