Glas

Nieuws laatste update:17 mei 2010

Gasmissie naar Rusland

Minister Maria van der Hoeven brengt op uitnodiging van de Russische vicepremier Viktor Zoebkov een bezoek aan het noordelijke Jamal- en Karazeegebied, waar gasvelden liggen.

Met wat hulp van de Nederlandse bedrijven is het mogelijk de gasvelden in deze gebieden verder te ontwikkelen. Zo kunnen de Russen met Nederlandse technologie schuin boren of kan er land worden opgespoten voor gasverwerkingsinstallaties.
Gazprom, de Russische gasleverancier, is op een ander punt ook geïnteresseerd in de Nederlandse inbreng. Voor de Russen is het noodzakelijk om de huidige gasproductie op peil te houden. Sommige gasvelden in het Jamal- en Karazeegebied hebben al gepiekt en de Russen zoeken naar manieren om deze velden volledig te benutten. Nederland had met hetzelfde probleem te maken bij het gasveld bij Groningen. Door een combinatie van automatisering en compressie is de levensduur van dit veld met minstens twintig à dertig jaar is verlengd.

Daarnaast is ons land voor 7 procent afhankelijk van Russisch gas en met het aanboren van nieuwe gasvelden blijft de komst van energie verzekerd. Ook wil Nederland graag fungeren als de ‘gasrotonde’ van Europa, ofwel een doorvoerland van gas uit onder meer Rusland naar andere landen.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Herma Enthoven


Herma Enthoven

Of registreer je om te kunnen reageren.