Glas

Nieuws

Fresnel en Venlow op het IDC

Op het Innovatie en Demonstratie Centrum (IDC)zullen twee nieuwe demokassen komen, een Fresnelkas en een Venlow Energy Kas.

De eerste kas wordt een elektriciteitsproducerende kas waarbij gebruik wordt gemaakt van Fresnellenzen. Deze lenzen bundelen de directe straling van de zon en zetten deze om in elektriciteit en ze laten diffuse straling door, waarmee de planten van licht worden voorzien.  In eerder onderzoek zijn technische en economische haalbaarheid aangetoond. Ondanks dat het eerste prototype nog niet marktrijp is hebben verschillende tuinders al interesse in dit project getoond, waarbij er één concrete plannen heeft voor het realiseren van een dergelijke kas. Doordat de Fresnelkas direct licht wegneemt, is hij niet geschikt voor teelten met grote lichtbehoefte en zal voornamelijk toepassing vinden in de potplantenteelt.

In de tweede kas, de zogenaamde Venlow Energy kas, zullen energiezuinige teeltconcepten van tomaat en komkommer worden beproefd. Deze kas zal een dek van dubbel glas krijgen . Daarvoor zal de huidige Flowdeckkas van Maurice Kassenbouw worden verdekt met een dubbel dek van Scheuten.

Bij beide projecten zal een begeleidingscommissie van tuinders nauw worden betrokken. De kassen zullen worden gefinancierd uit het bestaande budget van het IDC en uit zogenaamde ‘Proof of principle gelden’ van het ministerie van LNV.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Herma Enthoven


Herma Enthoven

Of registreer je om te kunnen reageren.