Glas

Nieuws

Energiebeurs APX gaat in CO2-handel

De Nederlandse energiebeurs APX-Endex staat op het punt om te fuseren met CO2-beurs Climex.


APX-Endex , het platform voor dag- en termijnhandel van stroom en gas, meent dat CO2-emissierechten een goede aanvulling zijn op de energiehandel. Grootgebruikers van energie moeten immers hun uitstoot van broeikasgassen afkopen met zulke rechten. APX-Endex wil dat zijn klanten al hun energiecontracten via hun beurzen kunnen verhandelen.

Climex is een joint venture van Rabobank en het staatsbedrijf en beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet Tennet. Die laatste partij is ook grootaandeelhouder van APX-Endex. Bij een fusie tussen beide beursbedrijven zal APX-Endex het belang van Tennet in Climex overnemen.

APX is de afgelopen jaren al verschillende keren gefuseerd. In 2008 ging het bedrijf samen met de Britse derivatenbeurs Endex, waar termijncontracten worden verhandeld. Vorige maand maakte APX-Endex bekend dat het voor euro 19 mln de Belgische sectorgenoot Belpex overneemt.

Met die overnames streeft het beursbedrijf naar verdere integratie van de Noordwest-Europese energiemarkt. Dat moet leiden tot lagere en stabielere prijzen en daarmee een hogere omzet voor het beursbedrijf.

Bron: Het Financieele Dagblad
Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.