Glas

Nieuws

Elektriciteit uit ultradiepe aardwarmte

Grontmij, IF WEP en Bright Capital Partners starten samen een onderzoek naar het opwekken van elektriciteit uit ultradiepe geothermie op een diepte van zes tot tien kilometer.


De partijen tekenden onlangs een samenwerkingsovereenkomst. Deze vorm van duurzame elektriciteit is naar verwachting goedkoop en kan op termijn 30 tot 50 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte voorzien. Voor het onderzoek worden oriënterende gesprekken gevoerd voor locaties op Texel en Terschelling.

Decentrale opwekking
Berekeningen laten zien dat geothermische elektriciteit op deze diepte wat kostprijs betreft kan concurreren met elektriciteit opgewekt uit kolen. Op dergelijke diepten is niet alleen de temperatuur hoger, maar is ook de omzettingsefficiëntie van warmte naar elektriciteit veel hoger.
Geothermische elektriciteitsopwekking is een schone energiebron die onafhankelijk is van wind- en lichtomstandigheden, zoals bij wind- en zonne-energie. De technologie is op grote schaal inzetbaar en past in de trend van decentrale energieopwekking. Diepe geothermie zou  in 2050 aan de helft van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte kunnen voorzien en is daarmee een belangrijke technologie in de transitie naar duurzame energie.

Bron: Grontmij


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.