Glas

Nieuws

Antwerpse glastuinders voelen zich bekocht

Antwerpse glastuinders die in zee gingen met Thenergo voelen zich bekocht na de beursval van de groenestroomproducent. De meeste zitten vast aan de warmtekrachtinstallatie waarin ze met Thenergo investeerden.

Thenergo bestempelt de samenwerking met de glastuinders nog steeds als één van zijn sterkste troeven. De huidige bedrijfsleiding beschouwt het zelfs als één van de pijlers voor de doorstart van het groene energiebedrijf.
De glastuinders zijn minder enthousiast over de samenwerking, want zij zitten gevangen in het project ‘Groeikracht’, waarbinnen voor elke wkk een apart bedrijf is opgericht. De meeste tuinders voelen zich bekocht en een deel van de tuinbouwpartners van Thenergo zou inmiddels al een advocaat in de arm hebben genomen.

Tegenslagen niet bij te houden
De tuinders die met Thenergo in zee gingen, kunnen het aantal tegenslagen nauwelijks nog bijhouden. Het begon met milieuvergunningen die niet in orde waren. Vervolgens liet de opstart van installaties een half tot een volledig jaar langer op zich wachten. Er waren zelfs installaties die terug werden weggehaald omdat Thenergo nagelaten had om de leverancier te betalen. Daarbij komt ook nog eens het constante ongenoegen over de gebrekkige opvolging van de werking van de warmekrachtcentrales.

Te positieve voorstelling van zaken
Veruit de grootste ergernis is dat Thenergo een veel te positieve voorstelling van zaken heeft gegeven over de prijs die de tuinders zouden moeten betalen voor de warmte. Dat zou 3 à 4 euro per vierkante meter zijn en dat was voor veel tuinders een belangrijk argument om in het project te stappen. Nu krijgen ze te horen dat ze drie keer zoveel moeten betalen en zitten veel tuinders zitten vast aan contracten voor warmteleveringen voor een periode van tien jaar.

Zware blunders
De tuinders erkennen wel dat de energieprijzen de afgelopen jaren flink gestegen zijn, maar ze zijn er ook van overtuigd dat Thenergo zware blunders heeft begaan bij de aankoop van aardgas voor de warmtekrachtcentrales en bij de verkoop van de elektriciteitsproductie. Voor de tuinders lijkt het alsof zij via de verhoging van de elektriciteitsrekening moeten opdraaien voor falend beheer van Thenergo.

Bron: vilt.be - Auteur: Stan Verstegen
Of registreer je om te kunnen reageren.