Glas

Nieuws 4 reacties

Almeria: Dit is een historisch goed jaar

Met nog twee maanden voorjaarsteelt te gaan, staat nu al vast dat 2009-2010 de geschiedenis in zal gaan als een uitermate goed jaar voor de tuinbouw in Almeria.

De gemiddelde produktprijzen voor de tuinder waren hoger dan ooit. Ondanks het slechte weer zijn er toch zoveel kilo’s geoogst dat de seizoensinkomsten het op één na hoogst zijn uit de historie. Dit voorschot op de jaarbalans is maandagochtend tijdens een studiedag gegeven door de minister van landbouw van de Spaanse deelstaat Andalucië, Clara Aguilera.

Grillig verloop
Aguilera wees op het abnormale verloop van het seizoen. Van oktober tot half januari waren de prijzen juist slechter dan ooit, wat leidde tot ernstige ongerustheid. Vervolgens zijn de prijzen echter gestegen om tot ruim in april hoog te blijven. In voorgaande jaren werd juist in november en december het meest voor de tuinbouwprodukten betaald, waarna het in januari en februari weer in zakte.

Ongelijk verdeeld
Vooral tomaat en komkommer hebben per kilo erg veel opgebracht, paprika in mindere mate. Maar ook de tomatentuinders hebben lang niet allemaal meegeprofiteerd. In de omgeving van Nijar, waar het ’s winters koud kan worden, hebben veel tuinders de gewoonte om in november de kop uit de planten te halen om in januari-februari opnieuw te planten. Deze telers hebben dus dit jaar voor een groot deel de boot gemist.

Aanvoer beperkt
De hoge prijzen zijn direkt het gevolg van de extreme hoeveelheid regen die in de belangrijkste produktiegebieden is gevallen. De aanvoer werd daardoor ernstig beperkt. Niet alléén in Almeria, maar vooral ook in Marokko en op de Canarische Eilanden. De winst is behaald in de betere kassen, bij tuinders die het best in staat zijn geweest om de 600 mm die in drie maanden tijd is gevallen te trotseren. 

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jan vd Blom, correspondent in Almeria

 


Jan vd Blom, correspondent in Almeria

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  De vraag is hoe hard is de info in dit bericht want het lijkt me wat onwaarschijnlijk en er staan ook wat tegenstellingen in.
  Mocht het allemaal waar zijn, dan is dus de conclusie dat prijs een kwestie is van vraag en aanbod wederom bevestigt en al die theorieën over allerlei andere zaken kunnen worden afgeserveerd.

 • no-profile-image

  Jan van der Blom

  Beste Peter,
  Uiteraard is dit een kwestie van vraag en aanbod. Paprikatelers hebben de pech gehad dat het grootste deel van hun oogst samenviel met de staart in Nederland en dus niets opbracht. Bij komkommer was een enorme tweedeling tussen de oogst in de herfst (waardeloos, veel doorgedraaid) en de opbrengst van januari tot april (wereldprijzen). In tomaat is het helemaal duidelijk geworden. Marokko en de Canarische Eilanden voor een groot deel verregend. Ook in NL heb ik vaak gehoord dat je met de huidige overproduktie alléén een goed seizoen kan krijgen als het ergens anders goed fout gaat. Overigens staan er volgende week wat meer cijfecrs en beschouwingen i het weekblad... Wat zijn overigens de tregenstellingen?

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Hallo Jan,

  Ik had je reactie nog niet gezien. De tegenstelling is dat het stukje kopt met een historisch goed jaar, maar als je het leest zijn daar heel wat uitzonderingen op. Dus goed voor wie denk ik dan, voor 10% van de telers voor 50% of voor 90%, hoeveel tuinders hebben betere kassen, hadden hun komkommers op het juiste moment, wie zijn kassen zijn niet weggewaaid enz.

 • no-profile-image

  Jan van der Blom

  Sorry Peter,
  Nu was ik weer laat. De minister sprak trots over het totaal, maar ze heeft hier terecht de kritiek gekregen dat het wel heel slecht verdeeld was allemaal. Van de tomatentuinders schat ik dat ongeveer 2/3 een uitstekend seizoen heeft gehad. Zij hebben het leeuwendeel van de verdiensten binnengehaald. Van de komkommertuinders heeft maar een klein percentage goed geld verdiend, diegenen met een winterteelt in een goede kas en liefst met verwarming (die waren er in het vorige seizoen ook al zeer goed uitgekomen). Bij paprika waren de oogsten door het warme weer zover vooruit getrokken dat het tot eind december allemaal niets opbracht en daarna de meesten geen kilo's meer hadden. Vreemd genoeg hebben veel paprikatelers hun prachtige eerste kilo's helemaal niets op zien brengen om vervolgens met de laatste twee of drie kilo, van tweede kwaliteit of minder, toch nog een beetje uit de kosten te komen. Inderdaad een krankzinnig seizoen, waarin 5000 tuinders heel goed hebben verdiend; een zelfde 5000 maar net het hoofd boven water heeft weten te houden en de overige 5.000 behoorlijk heeft verloren. Je hebt dus gelijk, het was een historisch seizoen voor sommigen, en anderen vergeten het maar al te graag...

Of registreer je om te kunnen reageren.