Glas

Nieuws

Zoeken naar betere gaasvlieg tegen bladluis

Wageningen UR Glastuinbouw is samen met Koppert Biological Systems gestart met het evalueren van een aantal nieuw gaasvliegsoorten voor de bestrijding van bladluis in paprika.

Bladluizen zijn in de teelt van paprika erg lastig te bestrijden zonder inzet van insecticiden. Vooral de rode luis en boterbloemluis geven snel schade in het gewas. Wageningen UR Glastuinbouw zoekt nu samen met Koppert Biological Systems naar nieuwe gaasvliegsoorten voor de biologische bestrijding.

Nuttige bestrijders
Larven van gaasvliegen zijn erg nuttig als bestrijders van bladluis. Vooral de oudere larven kunnen als echte veelvraten tekeer gaan. In West-Europa komen meer dan 50 soorten voor die allemaal verschillen in gedrag en in hun voorkeur voor bepaalde gewasvegetaties.

Vijf soorten getest
Tot nu toe werd alleen de groene gaasvlieg, Chrysoperla carnae, ingezet voor bladluisbestrijding, met wisselende resultaten. Doel van het onderzoek is dan ook om nieuwe gaasvliegsoorten te selecteren die zich beter thuis voelen in een paprikagewas, en effectief zijn als bestrijder van rode luis en boterbloemluis. Inmiddels zijn vijf nieuwe soorten verzameld en in kweek genomen en is een eerste kooiproef gestart.

Bron: Wageningen UR Glastuinbouw

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.