Glas

Nieuws

Wisselvallig weer bemoeilijkt groei gewas

Week 13 was een zeer wisselvallige week. Van heel zacht vorig weekend zijn we in veel frisser weer beland.

\Het gasverbruik lag tussen 0.9 à 1 m³, het aantal schermuren nam door het koudere weer terug wat toe (tot 40 – 50 uur nog in Nederland), hoewel sommige telers er echt voor kozen om het scherm niet meer te gebruiken. Alles hangt immers af van wat de energie je kost en welk type gewas je hebt staan. Iemand die nu al veel bladrandjes heeft, maakt het gewas alleen maar zwakker door nog veel te willen schermen.

Dunne trossteel
Gelukkig hadden we met 6 à 6.500 joule nog meer licht dan voorspeld was. Dat beetje licht hadden de gewassen nodig, want de koppen zijn over het algemeen iets afgenomen in diameter en de ontluikende tros is ook iets dunner geworden. Hoe had dat eruit gezien met echt donker weer? De verwachting is dan ook dat het trosje in de kop daardoor net iets trager en moeilijker zal zetten, dan we de vorige weken gewend waren.  De voorbije week benaderden heel wat gewassen immers een snelheid van een tros per week of gingen hier zelfs over.

Toename plantbelasting
Naast het wisselvallig weer, is ook de toegenomen plantbelasting debet aan het verfijnen van de tros in de kop. Er hangen immers al heel wat groeitomaten aan de plant en dat gaat vanaf nu tot week 26 alleen maar toenemen, dat is dus nog 13 weken. We zullen vanaf nu dus die 1.000 joule per dag dus minstens nodig hebben, maar is het minder dan dient daar rekening mee gehouden in de instellingen. Ga de basisinstellingen niet direct veel lager instellen, want dan ga je de tomaten ‘stapelen’ en dat is zeker niet de oplossing.

Kijk voor meer teelttips over sturing in april.

Bron: gfactueel.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.