Glas

Nieuws

WKK blijft aantrekkelijk

De WKK blijft een interessante optie om de kosten voor warmte te beheersen, waarbij een aantal kansen en bedreigingen van invloed zijn op het toekomstige rendement.

Telers roepen nog wel eens dat een traditionele gasketel momenteel de goedkoopste warmtebron is, bij de huidige gasprijzen. Op een bijeenkomst van LTO Groeiservice rekende energie-adviseur Ronald Suurmond van Agro AdviesBuro echter voor dat een WKK nog steeds in het voordeel is op ketelstook. En milieutechnisch blijft de WKK t.o.v. grote centrales nog steeds het meest efficiënte apparaat om primaire energie te besparen en om directe CO2-uitstoot te vermijden.
 

Concurrentie

De energie-adviseur ziet wel een aantal bedreigingen voor de WKK in de toekomst. Grotere winbare gasvoorraden in combinatie met de geplande bouw van nieuwe elektriciteitscentrales kunnen de sparkspread doen dalen. Ondergrondse CO2-opslag en toepassing van kernenergie zouden de concurrentiepositie van de WKK doen afnemen. Als parken voor wind- en zonne-energie in een internationaal netwerk met elkaar verbonden worden, geeft dit een vlakkere totaalproductie, zodat de noodzaak voor WKK’s om de pieken van periodes zonder wind of zon op te vangen kleiner wordt.

 
Kansen
Er zijn ook kansen die de WKK aantrekkelijk kunnen houden. Met meer grote centrales wordt het potentieel aan snel op- en afregelvermogen makkelijker te klein, waar de WKK goed op in kan spelen. Omdat Nederland steeds meer exporteur van stroom gaat worden, biedt dit eveneens kansen voor inpassing van gasmotoren in dat geheel. Een strenger wordend klimaatbeleid zou ook gunstig werken voor de efficiënte WKK’s.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.