Glas

Nieuws

‘Tuinder moet voortouw nemen bij aardwarmte’

“Het tempo van realisatie van aardwarmteprojecten moet omhoog. We hebben per regio goede voorbeelden nodig”.

Dit zei Nico van Ruiten gisteren tijdens het aardwarmte symposium ‘Geothermie Update’ , georganiseerd door T&A Survey in de Amsterdamse Westergasfabriek.
De oproep om sneller meer tuinbouwboringen te realiseren is duidelijk. Binnen de MEI regeling zijn in 2008 en 2009 resp. 9 en 12 aanvragen ingediend en nog maar net is het derde tuinbouwproject van start gegaan.  Van Ruiten hoopt dat - in goede samenwerking met gemeente en provincie- het de tuinders zelf zijn die de projecten gaan trekken. “Clustervorming is ook prima, maar ook daar moeten de tuinders zelf instappen.”

Er zijn echter nog behoorlijk wat hobbels te nemen: Een bijdrage in de onrendabele top via SDE zou zeer welkom zijn, maar gezien de uitlatingen van demissionair minister Van der Hoeven over het afschaffen van energiesubsidies lijkt dit nog niet in beeld. Ook staat een goed werkende faciliteit voor afdekking van misboringen nog steeds op het wensenlijstje van de tuinbouw.
Praktische, juridische en financiële obstakels staan de vorming van clusters in de weg. Wel lijken marktpartijen nu geïnteresseerd in het verzekeren van risico’s en wordt de toegankelijkheid van de beschikbare geologische kennis groter door het ontsluiten van databases.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Herma Enthoven


Herma Enthoven

Of registreer je om te kunnen reageren.