Glas

Nieuws

Sla verrijken met jodium voor gezonder voedsel

Door het toevoegen van jodium in de teelt van sla op water valt de voedingswaarde van de sla voor mensen te verbeteren.

Jodiumgebrek is wereldwijd een groot gezondheidsprobleem. Wageningen UR Glastuinbouw ontwikkelde daarom samen met meststoffenfabrikant SQM Europe BV een teeltmethode om sla te verrijken met jodium, om de opname bij mensen te verhogen. Zeker in gebieden in de wereld waar de bodem een laag jodium gehalte heeft en de consumptie van (met jodium verrijkt) brood laag is.
 
Sla op water
Onderzoeker Wim Voogt: “Uit eerder onderzoek is bekend dat gewassen goed in staat zijn op jodium op te nemen als het element vrij beschikbaar is. Het jodium komt vooral in de bladeren en niet in de vruchten of zaden. Omdat jodium in de bodem makkelijk wordt vastgelegd, hebben we een proef opgezet met de teelt van sla in water. Deze teeltmethode doet in steeds meer gebieden opgang.”
 
Goede opname
Uit deze proeven blijkt dat bij toevoeging van jodium aan de voedingsoplossing het jodiumgehalte van de sla neemt significant toeneemt. Daarbij is er geen negatief effect is op de gewasontwikkeling of de verdamping. De jodium komt vooral in de buitenste bladeren van de slakrop. Op deze manier is het mogelijk bij een consumptie van vijftig gram sla per dag te voorzien tot 22 tot 25 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium.
 
Bron: WUR

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.