Glas

Nieuws laatste update:20 apr 2010

Resistente DRL 1163 is arbeidsvriendelijk

Het hoog meeldauwresistente komkommerras DRL 1163 doet volgens zaadbedrijf de Ruiter Seeds in productie en bedrijfszekerheid niet onder ten opzichte van vatbare rassen.

Ondanks het tijdelijk moeten missen van Rocket, zijn de meeste komkommertelers vertrouwde meeldauwvatbare rassen blijven zetten voor de zomerteelt. Ze wagen liever de gok om de periode, tot de hernieuwde toelating van het middel op 15 juni, te overbruggen met andere middelen, dan eventueel leergeld te moeten betalen met een onbekend resistent ras.
Gerard de Hoog in Pijnacker is een van de telers die vorig jaar, tussen de Roxanne, proefsgewijs ervaring heeft opgedaan met het hoog meeldauwresistente ras DRL 1163 van De Ruiter Seeds. Op 10 maart heeft hij er dit jaar zijn hele bedrijf mee vol geplant. Dit was te bekijken op een open middag die het zaadbedrijf organiseerde.
 
Open gewas
Het gewas zit even in een stadium dat de stamvruchten ietsje korter blijven. De Hoog: “De middelste zijn net aan, maar ze zijn niet té kort. Vorig jaar was Roxanne korter.” DRL 1163 geeft zijn vruchten op de stam netjes enkel. “Ik hoefde er nu maar een enkele te dunnen. En die paar dubbele die hij bovenin geeft, die kunnen meestal wel blijven zitten.”

Slag lichter vruchtgewicht

Het gewas is open. Bij dat generatieve en vruchtbare gewas laat hij de voornachten niet te ver zakken. De productie tot 10 juli lag in de proef van vorig jaar vier komkommers hoger dan de bijna 95 stuks van het standaardras. Het vruchtgewicht lag toen op 401 gram, 16 gram lager dan in de rest van de kas. Op zich gunstig om geen onnodig gewicht aan 40-ers weg te geven.

Het ras is geschikt voor de zomerteelt vanaf ongeveer 1 maart en de herfstteelt. Ook in de meest late herfstteelten, geplant in de eerste week van augustus, hield het ras het tot het eind goed vol. Lees verder ook het bericht over de open middag in weekblad GFactueel van volgende week. 


Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Foto

  • Gerard De Hoog houdt altijd maar één zijrank aan. Hij slaat de kop twee keer over de draad, laat hem naar beneden hangen, en haalt de kop er daarna pas uit. “Je houdt er dan altijd wat groei in.”

Of registreer je om te kunnen reageren.