Glas

Nieuws

Residuvrij-keurmerk voor groentetelers

Vijf glasgroentetelers uit Steenbergen komen in aanmerking voor een residuvrij-keurmerk genaamd Vita Certa Naturel Protected van keuringsinstituut MPS Food & Vegetables.

De telers hopen op extra afzetmogelijkheden bij Britse afnemers. Het keurmerk is een extra kwalificatie op het duurzaamheidslabel Vita Certa van MPS. De telers telen residuvrij-product omdat ze geen chemische maar alleen biologische gewasbeschermingsmiddelen inzetten. Bovendien hebben ze de hoogste scores op het vlak van duurzaamheid, betrouwbaarheid en hygiëne.

Eerste certificaat
Tros- en cherrytomatenteler Leo Verkade ontvangt binnenkort het eerste certificaat. Verkade is eigenaar van het niet-gecertificeerde residuvrij-label Natural Label en wil zijn label door de MPS-certificering borgen. Verkades eigen label Natural Label krijgt navolging van vier andere bedrijven: Marco Hanemaaijer (groene paprika), Kwekerij van der Houwen (losse tomaten), 4Evergreen (paprika) en Quality Care (paprika). Alle bedrijven hebben zich ook aangemeld voor het residuvrij-keurmerk van MPS.

Deuren openend
Quality Care-teler Dennis Barendse denkt dat het keurmerk deuren opent naar Europese retailers, omdat residu-kwesties een steeds belangrijker thema worden. Maar leveringszekerheid zal voor supermarkten doorslaggevend zijn, denkt hij. ”We zullen eerst moeten aantonen dat we altijd kunnen leveren wat we beloven. Wij geloven dat we dat kunnen, maar er zijn altijd risico’s met biologische bestrijding. We moeten kijken hoe we daar mee omgaan.”

Voorrang krijgen
Barendse hoopt via de handelspartijen van de telers toegang te krijgen tot het winkelschap. ”Het is toch ook politiek en kennis, dan heb je de handel nodig.” Hij beseft zich dat supermarkten zelf al duurzaamheidslabels hebben opgetuigd. ”Het maakt mij niet uit onder welk label ons product uiteindelijk in het schap ligt. Het gaat erom dat we onderscheidend zijn van gangbare duurzame producten. Ik vind dat we daar voorrang op moeten krijgen."

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.