Glas

Nieuws

Overaanbod aardgas blijft voorlopig zo

Het verbond van gasproducerende landen, de GECF, is niet van plan om de productie te verminderen om zo de lage gasprijs een impuls te geven. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De zogenoemde Gas-Opec besprak in Algerije het wereldwijde overaanbod van aardgas. In de VS en Europa is de aardgasprijs fors gedaald, ook door een afgenomen vraag als gevolg van de recessie.

Om die prijsdaling een halt toe te roepen wil Algerije de productie verminderen, maar collega-lidstaat Qatar wijst dat voorstel van de hand. Het land heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de winning en productie van vloeibaar aardgas (LNG) en zet dat tegen lage prijzen af op de Europese markt. Ook in de VS is meer aardgas gewonnen.

Het Nederlandse aardgashandelsbedrijf GasTerra heeft last van dat goedkope aardgas en zag daardoor mede de verkochte volumes en omzet dalen. Zolang de economie niet aantrekt blijft de gasprijs als gevolg van deze ontwikkelingen laag, is de verwachting van energieadviesbureau NIFE. "Vandaag de dag is de prijs 16 à 17 cent per kuub, maar als de economie dit jaar niet herstelt, verwacht ik in het najaar mogelijk een verdere daling."

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.