Glas

Nieuws

Minder komkommers in Europa

Na jaren van groei daalt het Europees areaal komkommers voor het eerst. Alleen in Spanje is er een stijging van ongeveer 10 procent.

In Griekenland is er een terugval met 100 hectare, maar ook in Duitsland en Nederland loopt de teelt terug. Vooral de bulkproductie lijkt het moeilijk te hebben. De teelt van mini- en cocktailkomkommers doet het beter.

Na jaren een kentering
Er zijn jaren van groeiende arealen geweest, maar nu is er duidelijk een kentering zichtbaar in de komkommerteelt. "In Griekenland verwachten we ongeveer 100 hectare minder door slechte prijzen in de zomerteelt van 2009", zegt Marcel van Koppen, oogstcoördinator komkommer bij de Nederlandse groenteveredelaar Rijk Zwaan.
In Nederland liep het areaal al met 25 tot 30 hectare terug. Alleen in Spanje was sprake van een areaalstijging met ongeveer 10 procent ten opzichte van het seizoen 2008-2009. Op dit moment is er desondanks minder aanvoer vanuit Spanje als gevolg van de koude en natte winter.

Ruimte voor bulk
In een recent Rabobank-rapport schetst de bank een nogal negatief beeld voor Nederlandse komkommertelers. Van Koppen verwacht echter dat er ruimte blijft voor bulkproductie. "We zien dat de komkommerteelt het moeilijk heeft, maar we geloven niet dat bulk gaat verdwijnen".

Meer gelijkmatige productie
Voor het lopende seizoen wijst Van Koppen op de hogere spreiding van beplantingen door telers. Daardoor zal de productie gelijkmatiger gaan dan in 2009, verwacht hij. "We hopen dat dit positief zal uitpakken voor de prijsvorming, maar dat zullen we moeten afwachten". Ook signaleert hij een lichte groei in de teelt van minikomkommers en cocktailkomkommers.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.