Glas

Nieuws

Kids smaakpanel van start

Wageningen UR Glastuinbouw is gestart met smaakonderzoek op de basisschool. Speciale kidspanels zullen hun mening geven over de smaak van tomaten, komkommers en andere tuinbouwproducten. De kidspanels worden gevormd door leerlingen uit groep 7 en 8.

Als kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met smaak en smaakverschillen dan zullen zij deze beter leren waarderen. Scholen geven hieraan steeds meer aandacht, o.a. in de vorm van smaaklessen, met het oog op gezonde voeding. Maar bedrijven willen ook weten over hoe kinderen smaak ervaren. Die kennis kan worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe producten.

Opleiding
“Er wordt gewerkt met speciale kidspanels,” vertelt projectleider Ineke Stijger. “De kinderen krijgen eerst een korte opleiding, waarin we vertellen waarop ze moeten letten. En ook vertellen we iets meer achtergrond over hoe groenten en fruit worden geproduceerd en waarom het gezond is om groenten en fruit te eten. Vervolgens worden de kinderen gescreend of zij de basissmaken zoet, zuur, zout en bitter kunnen onderscheiden in een waterige oplossing.”

Smaakonderzoek
Na het screenen nemen de kinderen deel aan een echte proeverij. We vragen aan de kinderen welke producten ze het lekkerst vinden. De resultaten van het onderzoek  worden ter beschikking gesteld aan de opdrachtgever. Na overleg met de opdrachtgever krijgen de scholen een samenvatting van de resultaten.

Aanmelden
Diverse scholen hebben zich al bij ons aangemeld zodat we op dit moment voldoende hebben om de smaakproeven te kunnen uitvoeren. Commerciële bedrijven of onderzoekers die interesse hebben voor een smaaksessie met het kidspanel kunnen contact opnemen met Ineke Stijger )ineke.stijger@wur.nl).

Bron: Wageningen UR


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.