Glas

Nieuws

Grote belangstelling voor WKK in Murcia

Afgelopen donderdag werd in Murcia de eerste themabijeenkomst over de toepassing van WKK in de tuinbouw gehouden.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de organisatie van producenten en exporteurs uit Murcia – Proexport – en Barloworld Finanzauto, de Spaanse distributeur van Caterpillar.

Grote belangstelling
Gezien het aantal deelnemers aan de bijeenkomst kan de WKK op warme belangstelling rekenen in de lokale tuinbouw.  Er waren 55 personen aanwezig, afkomstig van 33 bedrijven uit Murcia, waarbij een groot deel individuele producenten-exporteurs van tomaten en paprika´s.  De belangrijkste vragen van de toehoorders gingen over de technische en economische haalbaarheid, de verbetering van de productiviteit en de directe en indirecte steun die kan worden verkregen voor de aanschaf van een WKK.

Haalbaarheidsstudie
Proexport had een lokaal adviesbureau en Caterpillar opdracht gegeven een haalbaarheidsstudie te maken voor de toepassing van WKK onder de klimatologische omstandigheden van Murcia.  De conclusie was dat er meer dan voldoende aanknopingspunten zijn. 
De benodigde investeringen is één van de belangrijkste struikelblokken tot dusver.

Modernisering noodzaak
De voorzitter van Proexport geeft aan: “Onze sector moet concurreren met andere EU-landen die zwaar  hebben ingezet op de WKK om het rendement van hun bedrijven te verhogen. Nu is het moment om onze bedrijven te moderniseren met geavanceerde technologie en wij zijn van mening dat de WKK zal bijdragen aan het verbeteren van de concurrentiepositie van onze tuinbouw”.  Hierbij wordt geargumenteerd dat de Nederlandse tomatenproductie met 40% is toegenomen dankzij de WKK.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Rene Rombouts, correspondent in Spanje

Rene Rombouts, correspondent in Spanje

Of registreer je om te kunnen reageren.