Glas

Nieuws

Genetische werking bloei planten ontdekt

Onderzoekers van de Plant Sciences Group van de WUR hebben samen met Ierse, Spaanse en Amerikaanse onderzoekers het mechanisme ontrafeld dat het proces in gang zet voor bloemontwikkeling. Volgens prof Gerco Angenent kunnen plantenveredelaars bij het kruisen van planten waarschijnlijk gerichter dan voorheen heel nieuwe groentes of nieuwe siergewassen ontwikkelen.

Angenent, teamleider bij Plant Research International: “We hebben laten zien dat één bepaalde erfelijke eigenschap de verbinding legt tussen bloeiinductie en de daadwerkelijke ontwikkeling van bloemen."
De onderzoekers bestudeerden het zogenaamde AP1-gen dat codeert voor een bepaald type eiwit dat in staat is om genen aan of uit te zetten: een zogenaamde transcriptiefactor, dat als een schakelaar van processen werkt. In bloemkool is dit gen echter afwezig, waardoor er duizenden minuscule bloemknopjes ontstaan, die samen de bloemkool vormen, maar zich niet verder ontwikkelen tot bloemen. Door deze kennis toe te passen, zouden heel nieuwe soorten groenten en bloemvormen ontwikkeld kunnen worden.

Schakelaar
De onderzoekers maakten gebruik van een “bloemkool-zandraket”: die is verwant aan bloemkool. In deze plantjes is het AP1-eiwit niet werkzaam en worden hele kleine bloemkooltjes aangelegd in plaats van bloemetjes. De onderzoekers bedachten een manier om het AP1-eiwit op één bepaald moment in de héle bloemkooltjes wél weer te laten werken. Zo konden ze het AP1-eiwit in al die duizenden bloemknopjes tegelijkertijd in dezelfde genen aan en uit laten schakelen. Dit maakte het mogelijk om de genen te vinden die door het AP1-eiwit aan- en uitgezet worden.

Belangrijke ontdekking
Kerstin Kaufmann, onderzoeker bij Wageningen University: “Het AP1 eiwit is dus echt een knooppunt in de bloei van de planten. Het maakt de verbinding tussen de bloei-inductie en de uiteindelijke vorming van de bloemen. Inmiddels weten we dat veel meer plantensoorten een dergelijk AP1-gen hebben. De nieuwe kennis kan dus ook toegepast worden in planten die niet verwant zijn aan de zandraket.”

Bron: Plant Sciences Group van Wageningen UR - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.