Glas

Nieuws 1 reactie

Feenstra: 'Investeer in verkoopconcepten'

Na jarenlang investeren in logistiek en verlaging van kostprijs is het nu tijd voor een nieuwe koers voor de Nederlandse glastuinbouw, vindt Bernd Feenstra. Hij ziet hoe de telers lijden onder de crisis, die wat hem betreft kort en hevig mag zijn. Positief vindt hij de ondernemerskwaliteiten die nu met de dag toenemen.

Sectormanager Bernd Feenstra van ABN AMRO Bank is licht optimistisch over de huidige situatie in de glastuinbouw. Het afgelopen jaar is veel groentetelers niet in de koude kleren gaan zitten. “Daarom vinden wij als bank een positieve benadering van ondernemers om deze moeilijke periode te overbruggen erg belangrijk. Bij die motivatie stijgt ook ons vertrouwen”, meent hij.

Toekomstperspectief
Zijn klantenbestand beoordeelt hij vooral op ondernemerschap dat hij binnen de tuinbouw ziet groeien. “Wij beoordelen het toekomstperspectief van groentetelers aan de hand van de liquiditeitskostprijs.” Dat is de kostprijs na privé en belastingen, inclusief betalingsverplichtingen en vervangingsinvesteringen. Als die structureel hoger is dan de opbrengstprijs van een gemiddeld jaar, dan heeft een onderneming volgens hem geen toekomstperspectief.
Feenstra: “Sowieso gaat het Europese glasareaal krimpen als gevolg van de lage opbrengstprijzen en verdere toename van de productie.” Waar het heen moet met de omvang van het huidige glasareaal vindt Feenstra niet interessant. Hij denkt dat binnen bestaande Greenports en tuinbouwontwikkelingsgebieden voldoende mogelijkheden zijn voor vernieuwing.

Transparantie
“De gedachte achter het GMO beleid is nog steeds goed, maar de gelden worden nu vooral gebruikt voor verlaging van de kostprijs. Ze zijn juist bij uitstek geschikt om te investeren in marketing en verkoopconcepten, niet in aanbodstimulerende maatregelen. Daar ligt een kans om de opbrengsten te verbeteren”, vindt hij. Transparantie van de markt is voor Feenstra een middel waarmee telers de hoogste uitbetaalprijs kunnen realiseren. In die situatie zijn er minder afzetorganisaties nodig.


Lees het hele interview met Bernd Feenstra morgen in Groenten & Fruit Actueel.


Bron: gfactueel.nl - Auteur: Pieternel Bouwman

Pieternel Bouwman

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan met de Pet

    Is GMO zo wel goed verdeeld als het in % v/d omzet gaat? Per Ha worden net zoveel winter wortels als konkommers geproduceerd. Voor de voedingswaarde zijn ze ook gelijk! Waarom krijgt het duurdere luxe product juist meer subsidie?
    Waarom gaat het meeste geld naar de duurdere voedselbronnen. Het is echt niet duurzamer. Gewoon steun per ha. afzetverreniging/ha = steun (toeslagrecht per ha). Dan besparen we in iedergeval veel ambtenaren uit voor de controle. En geef de producent meer macht bij de besteding hier van.

Of registreer je om te kunnen reageren.