Glas

Nieuws

Doorlichten installaties bespaart energie

Nauwkeurig bekijken en aftasten van alle mogelijkheden van energie- en klimaatinstallaties leidt tot een lager en evenwichtiger energieverbruik.

Op de kwekerij van Fa. H. van der Kaaij & Zn in Berlikum heeft Bode Project- en Ingenieursbureau uit De Lier de bestaande installaties op het gebied van energie en klimaat volledig doorgelicht. Aan de hand hiervan zijn de installaties door Technokas BV op tal van punten aangepast.

Betere benutting WKK’s
Het aanpassen van de energie-installatie bij Van der Kaaij viel samen met een uitbreiding van het bedrijf. Die bracht een grotere warmte- en CO2-vraag met zich mee. Er is echter niet gekozen voor de installatie van een derde, aanvullende WKK, maar het investeren in een warmtepomp met bronnen. Bovendien zijn de twee bestaande WKK’s geoptimaliseerd, onder meer door het plaatsen van een extra condensor. Die koelt de rookgassen tot 15 ºC terug en droogt deze. Alleen dit levert al een winst op van 20% meer warmte. In totaal is er nu sprake van minder CO2 uitstoot en de CO2 die voor de teelt wordt gebruikt is kouder en vooral ook droger.
Ook is aan de installatie een buitenluchtsysteem toegevoegd om het teveel aan vocht in de kas af te voeren. Dit systeem bestaat uit honderd luchtkasten voorzien van motorgestuurde en traploos regelbare kleppen.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Herma Enthoven


Herma Enthoven

Of registreer je om te kunnen reageren.