Glas

Nieuws

Coöperatie WKK Glastuinbouw wordt beëindigd

Op 27 april 2010 hebben de leden van de Coöperatie WKK Glastuinbouw besloten om deze te beëindigen. De activiteiten van de Coöperatie worden voortgezet door LTO Glaskracht Nederland.

De Coöperatie heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de WKK in de glastuinbouw. Daarbij zijn diverse resultaten behaald. De CO2 emissie als gevolg van netlevering wordt voor bedrijven buiten EU/ETS niet belast. Elektriciteit uit WKK krijgt voorrang op het hoogspanningsnet bij beperkte netcapaciteit, wat is vastgelegd in een wijziging van de Elektriciteitswet.

Vast onderdeel klimaatsplannen
Er kwamen acceptabele uitstootnormen voor NOx en methaan kwamen tot stand in het Besluit Emissie eisen (BEMS). WKK is een vast onderdeel gaan vormen van de klimaatplannen van de overheid, politieke partijen en milieuorganisaties. De wwk-coöperatiev zag totaal opgesteld WKK vermogen in de glastuinbouw groeien tot 3.000 MWe, wat overeen komt met ongeveer vier grote elektriciteitscentrales.

Belangrijkste doelen bereikt
Het bestuur van de Coöperatie kwam in 2009 tot de conclusie dat er onvoldoende reden was om de Coöperatie WKK Glastuinbouw voort te zetten. De belangrijkste doelen zijn bereikt. WKK is een onlosmakelijk onderdeel geworden van een groot deel van de glastuinbouwbedrijven. Daarbij kon de Coöperatie WKK Glastuinbouw zichzelf binnen en buiten de glastuinbouwsector moeilijk onderscheiden van LTO Glaskracht Nederland.

Bron: Coöperatie WKK Glastuinbouw – bewerkt door: Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.