Glas

Nieuws

Besluit ondergrondse CO2-opslag uitgesteld

Het nieuwe kabinet moet de knoop doorhakken over de ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht. Wel gaan alvast de voorbereidingen voor die opslag door, zo schrijven de ministers Van der Hoeven van EZ en Huizinga van Vrom aan de Tweede Kamer.

De bewindspersonen menen dat dit besluit ‘de beste weg is’, gezien de demissionaire status van het kabinet en het onlangs uitgesproken oordeel van de Kamer dat er over zo’n project ‘geen onomkeerbare besluiten’ genomen dienen te worden. Terwijl de meeste partijen stellen dat het kabinet daarmee het label ‘controversieel’ op het voorstel plakt, weigert Van der Hoeven dit woord in de mond te nemen. Volgens haar wordt ‘gewoon gehoor gegeven aan verzoeken vanuit de Tweede Kamer’.

Onderzoek naar gevaren
Door ondergrondse CO2-opslag in bijvoorbeeld oude gasvelden of onder de zeebodem zouden de schadelijke stoffen niet in de atmosfeer komen. Vooral de Barendrechters in de Vinexwijk Carnisselande, waaronder het gas moet worden opgeslagen, maken zich grote zorgen. Zij vrezen voor hun veiligheid en dat hun huis in waarde daalt. In de gemeenteraad gaan ook steeds meer stemmen op om nogmaals te onderzoeken of elk gevaar wel degelijk is uitgesloten, voordat de proef binnen zijn grenzen van start gaat.

Bron: SC online

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.