Glas

Nieuws 1 reactie

Wageningen bouwt park voor algenkweek

Wageningen UR bouwt een park voor de kweek van algen.

Het zogenoemde AlgaePARC (Algae Production and Research Centre) in Wageningen wordt het eerste centrum ter wereld waar wetenschappelijk wordt onderzocht welke toepassing van algen commercieel en financieel haalbaar is. Het park gaat eind dit jaar open.

Vier systemen
AlgaePARC start met vier verschillende systemen van elk 25 vierkante meter: open vijver, twee typen buizenreactoren en plasticfolie bioreactoren, en een aantal kleinere systemen om nieuwe technologieën te testen. De productiviteit van deze verschillende systemen wordt gedurende het jaar nauwkeurig vergeleken. Met deze kennis moet later de sprong naar praktijktoepassing gemaakt kunnen worden.

Haalbaarheid testen
Biomassa uit algen biedt een duurzaam alternatief voor producten en brandstoffen uit de petrochemische industrie en is een bron van eiwitten voor voedsel en chemicaliën. Veertien bedrijven uit de energie-, voedsel-, olie- en chemische industrie doen mee aan de experimenten. Binnen vijf jaar moet duidelijk zijn of industriële algenkweek haalbaar is. Nu zijn kosten van biomassa uit algen voor biobrandstoffen bijvoorbeeld nog 10 keer te hoog om te concurreren met huidige brandstoffen.
De aanleg van het algenpark kost 2,25 miljoen euro, waarvan het ministerie van LNV 1,5 miljoen bijdraagt en de provincie Gelderland 0,75 miljoen. AlgaePARC zal in de toekomst ook toegankelijk worden voor publiek.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Herma Enthoven

Herma Enthoven

Eén reactie

 • no-profile-image

  Arthur + algae food fuel

  De sprong naar toepassing is allang gemaakt. In Borculo en Zeewolde zijn open vijver systemen al jaren in gebruik en in Made is een buisreactor systeem al jaren actief.
  In Hallum is een 80 m3 proefinstallatie in gebruik voor algenkweek met lichtbemesting.
  meerdere waterschappen werken aan algensystemen.

  Er zijn al vele bedrijven en systemen actief op de markt, hoeft geen algenpark voor opgericht te worden...?

Of registreer je om te kunnen reageren.