Glas

Nieuws

Voldoende snelheid houden op wintersla

Tijdens een sla-excursie werd onder andere gediscussieerd over de afweging tussen energie besparen in de winter en het verlies aan oogstsnelheid.

Op een onlangs door LTO Groeiservice georganiseerde excursie werd het bedrijf van de gebroeders Reijm in Nieuwerkerk bezocht. Reijm speelt bewust met de perspot-maat om de oogst te spreiden. Door te beginnen (tot begin januari) met 6 centimeter potten, dan over te schakelen naar 5 centimeter, en te eindigen met 4 centimeter potten, kan hij achter elkaar door blijven oogsten in combinatie met de diverse plantdata.
 
Grondtemperatuur
Om de wortels vanuit een 6 centimeter pot goed in te laten wortelen is wel voldoende bodemtemperatuur nodig. Hij start dan ook met 10 graden Celsius vlak, om de plant op weg te helpen. De grondtemperatuur zit dan ook rond die waarde. De meerkosten van een grotere pot spelen wel een rol bij de keus. In het algemeen worden in de slateelt minder 6 centimeter potten gebruikt dan bijvoorbeeld vijf jaar geleden.
 
Teeltsnelheid
Deze winter is veel gebruik gemaakt van het beweegbare schermdoek. Ook slabedrijven zonder scherm zouden niet te laag in temperatuur moeten gaan, was de conclusie tijdens de excursie. Door een teelt koud op net 4 graden Celsius te houden, wordt de teelt zo traag dat gedurende de totale teeltduur bijna net zo veel op die ronde sla wordt verstookt. Waarbij ook nog eens de tijd voor een extra ronde sla verloren gaat. 
 
Iets ruimer planten
Om de bodem goed te houden, is gestopt met het gebruik van loopfolie in de zomerteelt komkommer op substraat. Dat bleek nadelig voor de structuur van de bodem. Het bleef er te vochtig onder.
De zware sla staat in deze periode op 15 planten per vierkante meter. Een adviseur van een zaadfirma constateerde een tendens bij slatelers om gemiddeld ietsje ruimer te gaan planten dan voorheen.
Op het betonpad had Reijm nog een bak met water staan, waar enkele platen in dreven met daarop sla- en andijvieplanten, volgens het Dry Hydroponics systeem dat bij collega Chris Noordam is uitgedacht, om ook zelf eens te ervaren hoe een teelt los van de grond reageert.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.