Glas

Nieuws

Visie op biomassa

Vergisting en verbranding komen het meest in aanmerking als biomassa-technieken voor de tuinbouw

Voor wkk’s in de tuinbouw die draaien op op biobrandstof ziet Jeroen Keijmel van Cogen Projects momenteel twee hoofdrichtingen: toepassing van vergisting (natte reststromen) en verbranding van houtachtige reststromen. Een studie voor visie-ontwikkeling ‘Met Groene Kracht Vooruit’, in opdracht van het PT, toont aan dat er potentie is om 730 hectare te verwarmen met biomassa (op basis van 35 kuub a.e.). Bij invoering van ‘het nieuwe telen’ zou dit nog kunnen groeien naar 1.000 hectare, dus ongeveer 10 procent van het glasareaal. Gezien de beperkingen in de lokale beschikbaarheid van grondstoffen, zal een nog groter aandeel ook niet haalbaar zijn.
 
Flexibel
Omdat de biomassa-markt nog in ontwikkeling is, adviseert Keijmel telers die hiermee beginnen om te kiezen voor een flexibele installatie, met een robuust ontwerp dat geschikt is voor een breed spectrum aan brandstoffen.
Houtketels vragen minder oppervlakte dan een vergister, en een kortere doorlooptijd bij aanvraag. Ze kunnen al op kleinere bedrijven toegepast worden of op grote bedrijven met een beperkt wkk-vermogen. Vergistingsinstallaties passen qua schaalgrootte goed bij de glastuinbouw en de CO2- benutting is technisch en economisch makkelijker haalbaar.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.