Glas

Nieuws

Rabobank: Een derde bedrijven in zwaar weer

Bijna een derde van de glastuinbouwbedrijven van de Rabobank zit in financieel zwaar weer.

De bank verwacht evenwel een beperkt aantal faillissementen door een aantrekkende groentemarkt. De Rabobank heeft circa 7 miljard euro uitstaan in de glastuinbouw. Volgens Dirk Duijzer, directeur Food & Agri, is daarvan 5 miljard uitgezet bij goed draaiende bedrijven. De portefeuille probleembedrijven beloopt in totaal circa 2 miljard euro. De Rabobank heeft daarvoor een voorziening aangelegd van 200 miljoen euro. De bedrijven in financiële problemen zijn actief in zowel sier- als groenteteelt. Het betreft grote en kleine bedrijven.

50 bedrijven
De Rabobank zag in 2009 circa 50 glastuinbouwbedrijven failliet gaan. In 2010 zal bij de huidige verwachtingen een gelijk aantal bedrijven failliet gaan. Hoeveel probleembedrijven verkocht moet worden, is niet bekend. De bank verwacht dat een herstel van de afzetmarkt voor glasgroente het aantal faillisementen beperkt houdt. Er is door slecht weer veel productie weggevallen in productiegebieden in Spanje.

Krimp
In een studie stelt de bank dat het areaal glastuinbouw de komende vijf jaar met 1000 hectare zal krimpen naar 9.000 hectare. Door productiviteitsverhoging zal dat het Nederlandse aandeel op exportmarkten niet direct in gevaar brengen, denkt de bank. Wel moet de sector daarvoor uit de bulkproductie stappen. De grootste klappen zullen vallen bij komkommerbedrijven, waar geen ontsnapping aan bulk mogelijk is.

Bron: agd.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.