Glas

Nieuws

Proexport: “minder sla beschikbaar”

Slatelers uit Murcia waarschuwen dat ze de komende weken (12, 13 en 14) niet over de volumes sla zullen beschikken die zij verwacht hadden.

Volgens de organisatie van exporterende bedrijven uit Murcia, Proexport, zal in deze periode de aanvoer 27% lager zijn dan normaal. Dit in de periode rond de Paasdagen waarin de vraag normaal gesproken groot is.


De reden voor deze afname van de aanvoer is het koude en regenachtige weer waarmee de telers in Murcia en Almeria geconfronteerd zijn sinds het begin van het jaar. Dit heeft niet alleen gezorgd voor vertraging van de oogst, maar ook voor schade aan de teelt. Door de hoge vochtigheid zijn planten verloren gegaan en blijven de kroppen onder de maat. Volgens Juan Antonio Jiménez, commercieel directeur van SAT Primaflor uit Pulpí (Almeria) zijn zij verplicht om vervroegd te oogsten om te kunnen voldoen aan de vraag van de afnemers, waardoor het gewicht per krop kleiner is. Dit kan ertoe leiden dat ook in april het beschikbare aanbod achterblijft bij de verwachtingen. Veel zal afhangen van de ontwikkeling van het weer en de vraag rond de Paasweek. Met dit perspectief hebben exporteurs uit Murcia en Almeria intussen hun afnemers geïnformeerd over hun vrees niet te kunnen voldoen aan de gevraagde hoeveelheden.


Ook in de weken voor de Kerst gaf Proexport een soortgelijke waarschuwing af. De volumes bleken toen inderdaad achter te blijven bij de planning, ook als gevolg van weinig groeizame weersomstandigheden.


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.