Glas

Nieuws

Oppassen voor ‘gestapelde’ vruchten’ in tomaat

De grofheid van de vruchten is op het moment meestal goed, de doorkleuring verloopt wat trager omdat de vruchten ook wat trager gezet zijn vanwege de geringe hoeveelheid licht in januari en februari.

Het is uitkijken dat de vruchten niet ‘gestapeld’ worden. Zorg dat er onderaan in het gewas evenveel warmte aanwezig is als bovenaan in de kop. Dat betekent dus opletten dat de buis niet helemaal wegvalt (35 graden Celsius is zo ongeveer de ondergrens). Stel ook geen te diepe voornacht in, de vruchtuitgroei zit immers op niveau. Anders geef je tempo af en vertraagt het rijpen van de vruchten.

Groeizaam weer
De koppen staan groeizaam en sterk. De plant is evenwichtig opgebouwd, hoewel de stengel een kleine verdikking 50 centimeter onder de kop vertoont, waarschijnlijk opgelopen in de lichtrijke week 9 (> 7.000 joule). De kleur van de kop is algemeen wat groener geworden, hoewel de bladeren onder de zettende tros nog wel wat groeibont vertonen (toen werd nog beperkt gelucht). De kop komt er algemeen voldoende uit, als dat niet het geval is, moet er generatiever worden gestuurd.

Belichte teelten
Door het toenemende zonlicht gaan de lampen steeds sneller uit, anders wordt het veel te warm in de kas. De lampen gaan aan vanaf 2 à 2.30 uur in de nacht en de helft gaat uit wanneer de zon bijvoorbeeld 220 W/m² straling heeft en helemaal uit bij bijvoorbeeld 400 W/m² voor een belichtingscapaciteit van 10.000 lux. Hoe meer capaciteit, hoe sneller men de lampen terugschakelt.
Belichte cocktailtomaten zouden vanaf week 10 - 12 meer dan 1 kg /m² moeten oogsten per week, zeker als ze meer dan 10.000 lux hangen hebben. De totale productie moet nu al boven de 10 kilo per m² te zijn, anders loopt er één en ander mis.

Bron: gfactueel.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer teelttips over sturing in maart

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.