Glas

Nieuws

Oogst van bleek gewas komt traag op gang

Vanaf week 11 zal de productie enigszins op gang beginnen komen, de plantingen van halverwege december komen nu stilaan in productie. Het zal dus half maart zijn voor er wat volume van betekenis in de markt gezet wordt.


Dat is ruim later, maar wat traag aangemaakt is, komt er ook traag af. Met de beperkte hoeveelheid licht van januari en februari en de koude winter, is dat niet zo verwonderlijk. In de eerste twee maanden is er wel wat licht bijeen gesprokkeld, maar minder licht dan normaal. Er waren vooral te weinig uren zon en misten dus de straling en de opwarming door de zon. De koude buiten-T° zorgde voor de rest van het trage scenario.

Bleke gewassen
Een opvallend gegeven is de bleke plantkleur, die vrij algemeen is, zowel in rassen met grote als met kleine vruchttypes, zelfs in rassen die traditioneel wat donkerder van kleur zijn.  Ook hier is het schrale klimaat van de voorbije weken debet aan.  Het blad was immers al bleker en opgeblazen aangelegd, enerzijds door een gebrekkige verdamping (gebrek aan licht in januari / februari), anderzijds omdat er weinig gelucht kon worden door de koude buitentemperatuur.  Voeg daar een mindere opname van voedingselementen aan toe en je hebt de ideale mix voor een zwakke bladkwaliteit.  Die mindere voedingsopname was ook te merken aan de algemeen hoge EC in het substraat de voorbije periode.

Hoge EC druppelen
Het zonniger weer van de laatste week heeft daar niet veel verbetering in gebracht, eerder integendeel.  Er was wel veel zon, maar de ramen konden niet ver open door de koude buiten, de verdamping was dus weeral eerder beperkt.  Veel telers kwamen al niet eens aan de 3 cc / m² / Joule watergift.  Er is dus veel verdund en hoeveelheid vruchten hield al niet over. 
Wie met meer EC bleef druppelen (> 3.3) daarentegen, deed het wel beter, maar dat was niet evident door de hogere mat-EC, hoewel dat wel aan te raden is.


Kijk voor meer teelttips over sturing in maart hier.


Bron: gfactueel.nl - Auteurs: Gerrit Hendrikx (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.