Glas

Nieuws

Nieuw type ziekteresistentie in planten

Internationale onderzoekers hebben in planten een nieuw type resistentie ontdekt, waarmee vele soorten planten zich beter kunnen verweren tegen allerlei ziekteverwekkers.

Het internationale team, waaronder ook onderzoekers van Universiteit Wageningen, verwacht dat de nieuwe methode een doorbraak kan betekenen voor de voedselzekerheid en de duurzaamheid van de landbouw. De onderzoekers ontwikkelden onder andere genetisch gemodificeerde tomatenplanten, waarbij ze de genetische code overbrachten) van de als ‘modelplant’ gekozen zandraket. De planten bleken zich in één klap veel beter te kunnen verweren tegen een groot aantal soorten bacteriën, waaronder ook belangrijke ziekteverwekkers zoals de veroorzaker van bruinrot in aardappel. Terwijl de zandraket niet verwant is aan tomaat.
De huidige veredeling richt zich nog op het inkruisen van resistenties die slechts werkzaam zijn tegen één of een paar ziekteverwekkers. Daardoor kan die relatief makkelijk door ziekteverwekkers omzeild worden. De onderzoekers richtten zich daarom op afweerreacties die juist door veel verschillende planten tegen allerlei ziekten voorkomen.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.