Glas

Nieuws 3 reacties

Naar 40 kilo paprika

In een proef bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk is gestreefd naar een opbrengst van 40 kilo paprika per vierkante meter.

In een proefkas werd een combinatie toegepast van diffuus glas, verneveling en actieve ventilatie. Deze proef is gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Een uitgebreider bericht over de proef is terug te vinden in weekeditie 11 van GFactueel.

Teeltbegeleider en DLV-teeltadviseur Jeroen Zwinkels: “De combinatie van teeltmaatregelen leverde 10 procent meer productie op (zie tabel). Dat was puur aan het aantal stuks te danken. De plantbelasting was constant hoger (zie grafiek onderaan).”

Hoge investering
“Er moet dus meer uit de teelt te halen zijn dan tot nu toe in de praktijk het geval is. Het is wel een hele investering. Ik weet niet of het rendabel is. De extra kilo’s zijn ook allemaal zomerkilo’s, in een periode dat de prijzen niet hoog zijn. Je moet ook leren telen met diffuus glas en de andere installaties. Het gewas komt wat later in zetting, en de planttemperatuur is wat hoger. Je laat wat vroege kilo’s liggen.”
Sprong maken
Paprikateler Sjaak Kester van Powergrow in De Kwakel, die als teler in de begeleidingscommissie heeft gezeten: “De proef is nuttig geweest. We kunnen meer uit de teelt kunnen halen. Daar ben ik van overtuigd. We willen graag dat sprongetje maken, net als in andere teelten. Maar bij paprika blijven we al jaren rond die 28 kilo hangen.”
Praktijkproef
Hij is tevreden over de uitvoering van de teelt. “Er is heel netjes gewerkt. Ze hebben erg hun best gedaan. Maar het blijft een klein proefkasje, met veel gevel-invloeden. Persoonlijk zou ik graag een vervolgproef zien op een modern praktijkbedrijf, met bijvoorbeeld een hele tralie met diffuus glas. Of apart een proef met ventilatoren. Met meerdere variaties tegelijk is het best moeilijk discussiëren over waar die productieverhoging nu precies door komt.”
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser 

 

productie(kg/m2) g.v.g. stuks/m2
referentie 28,5 173 165
proef 31,5 161 195

Foto

 • Plantbelasting

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Damen

  .... en als er dan nog een nieuwe proef komt, neem dan ook even de kwaliteit en houdbaarheid mee. En misschien is een smaakonderzoek ook niet zo verkeerd.

 • no-profile-image

  jpk

  welkedump prijzengaathetopleveren

 • no-profile-image

  Oscar Woltman, FreshMex

  We moeten eerst per variabel nagaan welk effect het heeft, daarna kunnen we dat verbeteren door kwaliteit en smaak mee te nemen. De investeringen worden voorlopig gesubsideerd dus is dat voorlopig geen onderwerp van discussie.

Of registreer je om te kunnen reageren.