Glas

Nieuws

Mogelijk toch export tomaten naar VS

De Plantenziektekundige Dienst (PD) onderzoekt momenteel een tomatenteeltbedrijf in Rilland op mogelijkheden om de export naar de VS te hervatten.

Het gaat om teler Van der Lans. Het bedrijf heeft een perceel van 1,5 hectare tomaten in het Zeeuwse Rilland. Van der Lans neemt naar eigen zeggen een aanzienlijk deel van de productie voor de VS voor zijn rekening.

Korte termijn
Volgens sectormanager Jeroen Kavelaars van het PD maakt het bedrijf een goede kans. “Het moet op redelijk korte termijn mogelijk voor deze teler om zijn export te hervatten”, aldus Kavelaars.

De tomatenexport naar de VS ligt sinds 1 februari stil, nadat bleek dat op diverse Nederlandse pakstations de tuta absoluta was aangetroffen.

Zuur
In 2009 ging er in de periode maart/april ongeveer 115.000 kilo tomaten richting de VS. Volgens Inge Ribbens van Frugi Venta is de importstop zuur voor de exporteurs. “Extra zuur omdat je weet dat er extra vraag is vanwege de mislukte oogst in Californië.”

Ribbens geeft aan dat er tot nu toe weinig telers bereid zijn de verregaande aanpassingen aan hun productieomgeving te doen, die Amerika eist. Ook het PD heeft tot nu toe geen andere aanvragen gehad.

Van der Lans hoeft weinig aanpassingen te doen aan de kas in Rilland, omdat het om een gesloten systeem gaat.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Brammert Waagmeester

Of registreer je om te kunnen reageren.