Glas

Nieuws

Minister verwijdert kasdek

Gisteren bracht minister Huizinga (VROM) een werkbezoek aan het gebied Laerbroeck in het kader van het programma ‘Mooi Nederland’. Zij kwam kijken hoe dit gebied een impuls krijgt door het opruimen van bestaande kassen voor de ontwikkeling van een natuur- en woongebied.

De minister verrichtte samen met verantwoordelijk gedeputeerde Ger Driessen een symbolische handeling door het dak van een oude kas te verwijderen. In totaal zijn er in het stroomvoerend winterbed van de Maas tussen het Limburgse Blerick en Baarlo afspraken gemaakt met 11 tuinders over de sanering en verplaatsing van 27 hectare aan kassen.

Verrommeling tegengaan
Het project Laerbroeck is, samen met het project Maasdal Velden, de Limburgse inzending voor het programma ‘Mooi Nederland’. Via 'Mooi Nederland' wil het ministerie van VROM verrommeling tegengaan, zuinig en slim omgaan met de ruimte en een betere ruimtelijke kwaliteit. De projecten in Limburg kunnen rekenen op een bijdrage van het Rijk van in totaal 1,6 miljoen euro.

Verkassen naar Venlo
In totaal wordt er voor 26 miljoen euro geïnvesteerd in het gebied. Door de sanering ontstaat meer ruimte voor de rivier en recreatie en een veiligere situatie voor bewoners. De tuinders die hun bedrijf voortzetten, verkassen naar Greenport Klavertje 4 in Venlo.

10 miljoen van VROM en LNV
De ministers Huizinga van VROM en Verburg van LNV investeren voor 10 miljoen euro in een tiental gebiedsgerichte projecten voor de aanpak van verspreid liggen kassen. De helft daarvan gaat naar Midden-Delfland.

Foto: De Limburger

Bron: Provincie Limburg - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.