Glas

Nieuws 9 reacties

'Kwaliteit komkommers is top'

De kwaliteit van Nederlandse komkommers op teeltbedrijven is een stuk verbeterd ten opzichte van 15 jaar geleden.

Tiny Aerts van LTO Glaskracht heeft KCBers Fred Jacobs en Peter Damen een vergelijking laten maken tussen de kwaliteit van komkommers nu en 15 jaar geleden. De op de landelijke komkommerdag van LTO Groeiservice gepresenteerde conclusie is dat de kwaliteit in die periode zowel inwendig (bijvoorbeeld Mycosphaerella) als uitwendig (schilbeschadigingen) sterk is verbeterd. Hogere kassen en betere teelt- en verpakkingstechnieken dragen hier aan bij. Het probleem met schimmelpluis op gomplekjes is nog wel gebleven.

Geen gesloten keten
Verderop in de keten kan het kwaliteitsbehoud echter beter. Er is geen gesloten koelketen meer, en doorlooptijden zijn langer geworden, onder andere door prijsspeculatie. “Door een slecht houdbaar product kan geen hoge prijs gehaald worden, waardoor het ook langer duurt voordat de prijs weer naar een hoger niveau kan.”

Reputatie qua houdbaarheid
Er werd geconstateerd dat Nederland nog steeds een heel goede reputatie heeft op het gebied van houdbaarheid. “Als we in staat zijn om de versheid in de keten te verbeteren, en daarnaast met name de kleur en lengte in de winter verbeteren, moeten we in staat zijn om de Spaanse en Griekse komkommers uit de markt te drukken.” Aerts deed dan ook een oproep aan de veredelaars om juist ook rassen te maken die het onder lichtarme omstandigheden goed doen.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Laatste reacties

  • no-profile-image

    euforia

    Waar haalt Tiny de wijsheid van langere doorlooptijden en prijsspeculatie vandaan? Juist op deze onderdelen is er de afgelopen jaren ontzettend veel winst geboekt. In de winter de strijd van Griekenland en Spanje op lengte en kleur winnen..? Gaat natuurlijk nooit lukken !
    Tiny, Tiny toch... Productvernieuwing, productzekerheid, residuvrij zijn items waarmee we ons kunnen onderscheiden.

  • no-profile-image

    oostlander

    "Moeten we in staat zijn om de spaanse komkommers uit de markt te drukken".
    Laten we hopen dat de uitspraak van Dhr Aerts behoorlijk uit zijn verband is gerukt door de auteur, anders is het droevig gesteld met de tactische visie van deze bestuurder.

  • no-profile-image

    Limburgse kwaliteitsteler

    Dacht de heer Aerts tegenwoordig Belgische teler was.
    Vind het wel jammer dat men in België veilt en dan als bestuurder van LTO in Nederland komt vertellen hoe het hier beter moet. Sluit me bij Oostlander aan dat we te lang "uit de markt hebben gedrukt" en dat we daardoor de markt en ons bedrijf dreigen te verliezen. Vraag me af hoe het eigenlijk met de houdbaarheid van onze huidige bestuurders staat als ik dit zo lees ..?

  • no-profile-image

    Handrie Tuinder

    Aerts heeft groot gelijk, want wanneer we niet in staat zijn het beter te doen dan onze concurrenten zijn we helemaal gezien. De kostprijs nog verder verlagen kunnen we vergeten, want die zit al aan de bodem.
    Residuvrij produceren de paprikatelers al jaren en toch kunnen ze daarmee ook geen meerwaarde creëren. Wat willen we aan een komkommer vernieuwen? Met k-8 komen we ook geen steek verder, wat dan???
    Wanneer niets gebeurt zullen de Spanjaarden en de Grieken het zeker overnemen, want zoals gezegd zij kunnen het goedkoper.

  • no-profile-image

    Handrie Tuinder

    Aerts heeft groot gelijk, want wanneer we niet in staat zijn het beter te doen dan onze concurrenten zijn we helemaal gezien. De kostprijs nog verder verlagen kunnen we vergeten, want die zit al aan de bodem.
    Residuvrij produceren de paprikatelers al jaren en toch kunnen ze daarmee ook geen meerwaarde creëren. Wat willen we aan een komkommer vernieuwen? Met k-8 komen we ook geen steek verder, wat dan???
    Wanneer niets gebeurt zullen de Spanjaarden en de Grieken het zeker overnemen, want zoals gezegd zij kunnen het goedkoper.

  • no-profile-image

    Limburger

    Gelukkig nog een reactie van iemand die het goed ziet. Wat een kritiek op Tiny Aerts! Zijn de overige schrijvers allergisch voor positief en vanuit kracht denken?

    Blijf maar kritiek leveren euforia (ben je een zaadbedrijf), oostlander (je houdbaarheid is op dit forum onderhand ook wel bereikt als je met niets nieuws komt), en LImburgse kwaliteitsteler: spaar jij niet dan? Want dat was de strekking van Tiny's verhaal. Er was 1 teler uit Limburg aanwezig op de komkommerdag, was jij dat toevallig?

  • no-profile-image

    oostlander

    Een kwaliteitsvergelijking met 15 jaar geleden toen iedereen nog twee keer of zelfs maar een lange teelt zette!!!!!!!. De prijs was toen relatief wel veel beter(veel lagere kosten) Maar ja, toen had je ook een klok en die zorgde voor snellere doorstroming!

    Voor de rest is de constatering van Tiny natuurlijk een opendeur, waar zelfs geen hout meer in de sponning zit, zo vaak is die al ingetrapt.

    Limburger, ben jij diezelfde limburger als de limburger uit centrum op de AGF-site? of ziijn er nog meer limburgers?

    Spanje, een land met 15% werkloosheid voornamelijk in de bouw en in de toeristenindustrie, waar enorm veel geld vanuit de overheid en vanuit Brussel naar de spaanse landbouw gaat. Een sector waar relatief gezien nog werkgelegenheidspotentie zit en wat demagogisch gezien voor spanje erg belangrijk is. Zijn we zo naief om te denken dat we die even uit de markt kunnen drukken, dat laten ze na zoveel subsidie en GMO-gepomp natuurlijk nooit gebeuren.
    En dan ook nog in een periode dat er in nederland bijna geen fatsoenlijke komkommer te telen is.
    Jaren geleden zei Tiny eens, als V.Z. van de L.G.Ccie komkommer, op de terugweg in het vliegtuig dat spanje zeer veel produktiepotentie had en dat we moesten proberen of met ze samen te werken, of ze hun deel van de koek gunnen. Kortom, in de belangrijkste periode van het nederlandse komkommerseizoen hebben we een groot deel van de produktie in handen en dan zijn we dus grotendeels onze eigen concurrent, laten we in die fase nou eens beginnen om kwaliteit en vermarkting op te waarderen, of zijn er inmiddels altijd komkommers teveel?

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Ferme reacties komen toch wat slapjes over als er anoniempje onder staat.

  • no-profile-image

    Jan Robben

    Och Peter, Oostlander is gewoon Toon S. volgens mij. Hij heeft zichzelf al vaak verraden. Zat in de kk-cie en met Tiny in vliegtuig... :-)

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.