Glas

Nieuws

Komkommer was lastig in balans te houden

Schermen, liefst met folie, netjes vrucht-dunnen en verneveling zijn teeltmaatregelen die bij koud en donker weer in de afgelopen winter hielpen om groei te houden bij komkommer.

Afgelopen winter was het plantmateriaal nog al eens klein, donker en traag, vanwege het donkere weer in combinatie met de hogere buistemperaturen die op de opkweekbedrijven gehanteerd moesten worden door de kou. Dit gaf meer ongelijkheid, zeker bij meer lichtgevoelige rassen die toch vroeg geplant waren. De achterblijvende kleine plantjes wilden nogal eens door hun poot zakken, al is dit volgens een plantenkweker op te lossen met een keer extra stieken op het tweede blad. Dit alles bleek tijdens een komkommerbijeenkomst, georganiseerd door LTO Groeiservice en geleid door teeltadviseur Ruud van Amersfoort van HortiConsult.
 
Abortie
In december-plantingen was nogal wat abortie te zien door het lichtgebrek. Vaak mislukte de derde vrucht. Goed dunnen en niet te hoge temperaturen aanhouden helpt om dit te voorkomen. Enkele telers reageerden dat ze het verlies niet zo erg vonden. “Liever dat de plant een bloeier afstoot, dan dat er een halfwas te klein blijvende vrucht maar blijft hangen.”
 
Folie is ‘must’
AC-folies hebben zich dit jaar wel terug verdiend. Van Amersfoort: “Het is gewoon een must in een december planting of in een hoge nieuwe kas.” Een hogere RV onder het folie geeft een steviger gewas waar de botjes beter uit komen. De bijbehorende gasbesparing is ook nuttig, maar blijft meestal beperkt tot maximaal 2 kuub per vierkante meter.
De voorkeur gaat uit naar een 10x15 centimeter of 10x20 geperforeerd folie. “Liever zelf gaten maken op plekken die te warm blijven, dan kiezen voor een 10x10 folie waar je te veel warmte mee verliest.’ Soms werd bij iets lagere etmaaltemperaturen geteeld, maar doordat de planttemperatuur onder folie ongeveer een halve graad hoger uitkomt, kwam het gewas toch aan een voldoende hoge temperatuur.
 
Gietwater opwarmen
Heel koud druppelwater, in de periode tot aan het goed ingeworteld zijn van de plant, maakt het gewas veel te generatief en kan de onderste vruchtjes gewoon laten verstenen. Zeker bassinwater dat met 4 graden Celsius onder het ijs vandaan komt, geeft al snel brokken. Maar ook met bronwater van 12 tot 13 graden valt het niet mee. Kleine druppelbeurten en niet te lang achtereen doordruppelen voorkomt dat de plant ineens heel koud water uit de hoofdaanvoer krijgt. Eigenlijk is in december en januari voorverwarming nodig.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.