Glas

Nieuws

Klapwijk: ‘Er moet meer gebeuren met pepino’

Omdat de problemen met pepinomozaïekvirus in tomaat toenemen, moet er meer gebeuren dan er nu gebeurt. Dat zegt Peter Klapwijk, directeur van GreenQ in Bleiswijk.

Klapwijk geeft aan zich zorgen te maken over de virusproblematiek waarmee de tomatensector maar blijft kampen. “We krijgen steeds weer met nieuwe virussen van pepinomozaïekvirus te maken. We hebben een Europese variant en die lijkt nu aardig onder controle, maar nu komen we steeds vaker een Chileense variant tegen en recent is er ook een Peruaanse variant gevonden”, aldus Klapwijk. Bij alle varianten komen meer en minder agressieve sporten voor. Volgens Klapwijk hebben tomatenbedrijven door het pepinomozaïekvirus te maken met een gemiddelde productiereductie van tussen de 5 en 15 procent. “Dat kost ieder jaar geld.”

Eind nog niet in zicht
De verschillende pepino-varianten zijn in de tomatenteelt lastig te bestrijden. “Als het in het gewas zit, kan het niet worden bestreden maar weer wel muteren en agressiever worden”, aldus Klapwijk. Hij vreest daarom dat het einde van de problematiek wat betreft dit virus nog lang niet in zicht is. Hij vindt daarom dat er in de tomatensector meer moet gebeuren, dan er momenteel gebeurt. “Er moet meer en sneller onderzoek komen naar oplossingen voor het probleem. Bovendien zou de toelatingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen en methodes tegen het pepinovirus veel minder tijd in beslag moeten nemen.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.