Glas

Nieuws 1 reactie

In IJsland hoeft een teler niet groot te zijn

In IJsland hoeft een teler niet groot te zijn om een goed inkomen te verdienen. Met een gemiddelde bedrijfsgrootte van nog geen halve hectare, lijken de meeste bedrijven meer op een uit de hand gelopen hobby. De kassen zijn vaak laag en gedeeltelijk zelfs van hout.

De meeste kassen bevinden zich in gebieden waar het warme water direct aan het oppervlak ligt. Dankzij grote stuwdammen heeft IJsland bovendien de beschikking over heel veel schoon opgewekte elektriciteit. De meeste kassen hebben dan ook hoge lichtniveaus. 12000 lux is geen uitzondering.

Versproducten
IJsland kent geen export van versproducten. Er wordt uitsluitend geproduceerd voor de eigen bevolking van ongeveer 300.000 mensen. Die kent geen cultuur op het gebied van groente en fruit. De warme maaltijd bestaat traditioneel uit aardappelen met vis of vlees. Schoorvoetend zijn daar keiharde groene doperwten bij gekomen uit blik en een enkel plakje tomaat of komkommer. In de winkels liggen appels uit Chili.

Import groenten
In de supermarkt ligt ook nog wat geïmporteerde groente. Broccoli kost € 2.35 per kilo, IJslandse tomaten € 3.17 per kilo, IJslandse paprika € 2.92. Ter vergelijking; in 2008 voor de crisis kostte de tomaten en de paprika ongeveer twee keer zo veel. Niet dat de IJslanders zelf veel hebben aan deze prijsdaling in euro’s. Voor hen is het levensonderhoud alleen maar duurder geworden.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Bernadette Bijman

Eén reactie

  • no-profile-image

    outsider

    De Ijslander zou geen cultuur op gebied van groeten en fruit bij de warme maaltijd kennen....
    Die constatering moet dan van vóór 2001 zijn. Toen al en sindsdien elk jaar weer verbaas ik me erover hoeveel méér er aan groeten en saladen op de Ijslandse warme tafel staan in vergelijk met Nederland....

Of registreer je om te kunnen reageren.