Glas

Nieuws 21 reacties

“Geef je komkommers niet weg”

“Alle parameters staan gunstig en toch zijn de komkommerprijzen weer helemaal onderuit gegaan. Hoe komt dat?” vraagt Jan Buts aan de Nederlandse komkommertelers.

Jan Buts, komkommerteler in Duffel en bestuursvoorzitter van de Mechelse veilingen was gisteren onaangekondigd naar een telersbijeenkomst van Rijk Zwaan in Utrecht gekomen om zijn hart te luchten; niet als bestuurder maar als komkommerteler. “We wisten al zes weken geleden dat er in deze periode weinig komkommers zouden zijn. En toch werden ze vorige week in Nederland verkocht voor 16 cent per stuk omdat handelaren onder elkaars prijs gaan duiken. Geef je komkommers toch niet weg als ze zo weinig willen betalen.”


Nederland trekt België mee
In België bleef de prijs aanvankelijk 40 cent per stuk, maar omdat Nederland door zijn volume prijsbepalend is, staat de prijs in België ook onder druk. Vorig jaar realiseerden de Belgische veilingen een gemiddelde uitbetaalprijs van circa 24 cent, tegenover 19 cent in Nederland. Het verschil in middenprijs is de belangrijkste oorzaak voor de overstap van Nederlandse komkommertelers naar de Mechelse veilingen.

Nederlandse telers wijken uit
Buts schat dat er nu van zo’n 35 hectare Nederlandse komkommers worden aangevoerd. Wanneer de Nederlandse telers hun afzet niet snel op orde hebben, verwacht hij dit jaar een nog veel grotere toeloop. “Zet je schouders eronder en blijf vechten voor je doelen. Want zo gaan we allemaal naar de donder.”


bron: gfactueel - auteur: Gerard Boonekamp
Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  r scholtes

  Sorry hoor maar deze meneer heeft zwaar ongelijk. De volumes die vorige week in Belgie geveild werden waren veel groter dan in Nederland en juist doordat deze prijzen in Belgie op maandag al naar de 20 cent zakten was het negatieve sentiment gezet in een overvolle markt. Waarom veilt men op maandag zoveel als men weet dat er tekorten aan zitten te komen..? Belgische logica ?!! Gewoon kappen met die negatieve sentimentsvorming met als enige doel de partijen in NL tegen elkaar op te zetten om de telers uiteindelijk naar Belgie te lokken. Tenslotte: de kosten en de eisen liggen in Belgie veel hoger waardoor het netto rendement zeker niet hoger is !

 • no-profile-image

  reservebelg

  22ct voor een 35er wordt wakker dagvers produkt nooit van gehoort zeker en maar speculeren met produkt met vreemde datum codering en de komkommers van maandag bewaren tot vrijdag en weer een oud produkt in de handel

 • no-profile-image

  R. Welles

  @ R. Scholtes: die informatie had ik ook en ik ondersteun ook je betoog!

  @reservebelg:

  oud produkt naar de handel?.. dacht jij soms dat hun alles dagvers wegdeden?

  naïef hoor!

 • no-profile-image

  reservebelg

  wie is er nu naief jij wilt zeggen dat die datumcodering in nl zo geweldig is gewoon week en dag plakken met eerlijkheid is niets mis

 • no-profile-image

  Word wakker

  @ welles met een week en een dag code die iedereen begrijpt lijkt me wel dat de handel ze op tijd weg werkt droom lekker verder!

 • no-profile-image

  Belg die iets wil verdienen !!!

  @ r scholtes

  Middenprijs Mechelen 2009: 24c€
  middenprijs nederland 2009: 19c€

  Iemand die het nederlands systeem nog blijft verdedigen is in mijn ogen een verder bestaan niet waardig.

  En negatieve sentimentsvorming? Vorig jaar klaagden wij Belgen toch niet over jullie manier van handelen. 1 jaar met jullie geklungel kunnen we leven. Maar daar moet het dan ook stoppen. Jullie hebben nu al blijkbaar de Canadezen ook tegen jullie las ik gisteren. Dit zal waarschijnlijk ook wel weer hun eigen fout zijn.

  kosten en eisen liggen hoger in België: prijs ook, einde verhaal. Wij Belgen telen een product waar we trots op kunnen en willen zijn. Reken maar eens snel uit hoeveel komkommers je extra in 2de klasse mag stoppen om onze Belgische middenprijs tot die van jullie te doen dalen.

 • no-profile-image

  R. Welles

  Datumcode:

  welke datumcode we ook gebruiken: in veel loodsen wordt gewoon met de fohn de sticker eraf gehaald en er een nieuwe opgeplakt/gestickerd, dit gebeurt al jaaaarrrrreeeennnnn!!! los van klok en of bemiddeling.... naïef dus JA!

  ALs de Belgen denken dat sommige telers in Nl de komkommers weggeven dan denk ik dat ook en ben het daarmee eens.

  Maar steek ook je hand eens in eigen boezem: laat dan die klok van jullie op die maandag dan ook niet terugzakken tot 20 cent !! Houd die prijs dan op, de klok zette de toon die dag voor de rest vd week!

  of: zet alles voor de klok (NL en België) en geen bemiddeling meer! Laat dan deklok maar zakken en ruim die dag alles op (en de handel bouwt lekker een voorraad op in de loods en gaat speculeren en fohnen)

  NAïEF DUS! • no-profile-image

  Word wakker

  Dan maar alles voor de klok want de bemiddeling heeft de laatste jaren niet veel voor de tuinder opgeleverd. wel voor de handelaar want die hoeft zelfs niet meer te fohnen om geld te verdienen. Maar die 20 cent van maandag klopt echt niet trouwes de week ervoor was het al mis in de bemiddeling in nederland.

 • no-profile-image

  Bertus

  Off topic: als fohnen het probleem is, ga dan massaal printen, net als de tomatentelers doen. Maak het collectief onmogelijk om product te bewaren.

 • no-profile-image

  R. Welles

  Bertus,

  tuurlijk zal een geprinte datumcode beter zijn. Maar daar gaat t niet om:

  Zodra product door de afnemer/handel gekocht is en de fysieke levering vindt plaats, kan die handel dat produkt best nog dagen laten staan om ermee te speculeren. En daar hebben wij vanuit de producent geen invloed op....
  welke datumcodering je ook bedenkt.

 • no-profile-image

  Bertus

  Spreek dan met zijn allen af om de oogstDATUM er op te printen. Stoppen met die achterlijke coderingen. Iedere producent zet een productiedatum op zijn product, behalve wij, stomme tuinders. Wij laten ons wijsmaken dat dat niet goed is en worden vervolgens 3x afgeslacht met hetzelfde oude product.

  Ik zal het wel te simpel zien...

 • no-profile-image

  Aat de teler

  Als je nou toch stickert zet er dan ,,Best before.....,, of ,,Houdbaar tot **/**/**,, op. Dat is dan de keiharde garantie die je geeft op kwaliteit ! Dan heb je direct de handel in de gordijnen. En dat is helemaal niet erg. Een code die de handel niet zenuwachtig maakt heeft geen enkele zin!!! Wel volhouden en met z'n allen.

 • no-profile-image

  komkommermalaise

  @ Aat de teler en de rest,
  Precies dat zeg ik ook al de hele tijd en het is toch helemaal niet zo moeilijk om dit met zijn allen te doen als komkommertelend nederland!!! Nog beter is om dan een stickertje te nemen voor op de komkommer die worden tenminste niet stuk voor stuk eraf gehaald door de handel!! tevens het logo van de afzetvereniging erop en je hebt productherkenbaarheid+ eindatum erop! Dozen omstickeren is nog te makkelijk, en zowieso die onherkenbare code is alleen onherkenbaar voor de consument, en niet voor handel en retail!! Schuiven is dan afgelopen, ook in het voortraject en dan kunnen we als er dan toch teveel ZOUDEN zijn ook onze eigen voorraad ruimen, dan komt het wel van de markt af!!

 • no-profile-image

  word wakker

  houdbaarheids datum of oogst datum we gaan de goede kant op als we zo gaan produceren. Ben blij te lezen dat er nog meer telers er het zelfde over denken en het ook zat zijn om troep in de markt te zien. We werken allemaal aan een mooi en gezond produkt en zijn aan allekanten gecertificeerd, wat meerwaarde op moest gaan leveren waar ik nog weinig van gemerkt heb. Nu het produktschap tuinbouw nog zo ver krijgen dat we allemaal een machinene in de schuur krijgen die alle komkommers stickert, dit bevordert toch de kwaliteit en goede kwaliteit in het schap is tevens goede promotie. En daar is het PT toch voor waar we allemaal een kleine bijdrage aan geven elk jaar?

 • no-profile-image

  reservebelg

  zien we van dat geld ook nog eens iets terug. als de handel van hun produktsch maar geen volautomatische fohn krijgt.
  het is ons produkt plakken stempelen what ever hier kunnen we best mee beginnen
  overal moet een datum of produktie datum op staan alleen groenten en fruit niet. tracking tracing enz enz we mogen onze mooie produkten zo niet tegrabbel gooien

 • no-profile-image

  komkommermalaise

  @word wakker

  Liever de stickermachine niet door pt laten betalen duurt weer veel te lang voor het rond is!! gewoon zelf betalen en liever vandaag in de schuur dan gisteren!!!!!! hebben we zeker weten in 1 jaar terugverdiend!!!!!!

 • no-profile-image

  gep.tuinder

  beste komkommertelers 15 jaar geleden ben ik in almeria gewwest met een groep collega tuinders we kwamen tevreden terug met de gedachte ,in spanje is geen origeenheid tussen de verschillende coop.Nu zoveel jaren later merk ik dat de rollen omgedraait zijn,jammer de belgen zijn zo gek nog niet ,vorig seizoen hadden toch gem.8 euro /m meer veel succes gewenst een gep.komk.teler

 • no-profile-image

  Belg die ook nog wat wil verdienen

  jammer dat de verstandigste reacties hier nauw net van een gepensioneerd tuinder moeten komen.

 • no-profile-image

  handelaar

  prima!

  koop ik toch gewoon dozen in bij de kartonfabrikant en pak ik ze om
  of ik pak ze om in kratten
  die stickers etc. verwijderen we wel, ook wij zetten polen in

  weet niet welke handelaar zo dom is om in België zoveel meer te betalen, maar wij niet!

 • no-profile-image

  reservebelg

  leef je uit

 • no-profile-image

  Handrie Tuinder

  @ Welles
  Ik begrijp waaromn jij zo reageert: je wilt gewoon zelf kunnen speculeren.

  @handelaar
  Dat ga jij helemaal niet doen, want dat krijg je vrijwel niet gerealiseerd. Probeer hier niemand zand in de ogen te strooien.
  Werk liever mee, want als men in de gaten krijgt wat jij uitspookt kan het zo maar zijn dat je geen komkommers meer krijgt.

  Jan Buts heeft gewoon gelijk en dat weet in feite iedereen. Dus: niet het hoofd in het zand steken en aanpakken.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.