Glas

Nieuws

Gasprijs belemmert gaswinning Noordzee

De huidige gasprijs lijkt het Duitse energiebedrijf Wintershall te belemmeren in het winnen van gas in het Nederlandse deel van de Noordzee.

Wintershall zal dit jaar wel drie proefboringen doen, maar de prijzen voor de levering van het gas worden een knelpunt. Wintershall verkoopt, net als andere maatschappijen die actief zijn op de Noordzee, het gas aan Gasterra, een handelsonderneming die voor de helft in handen is van de Staat. De prijsformule die daarbij wordt gehanteerd, is volgens Wintershall-bestuurder Ties Tiessen voor het tweede jaar op rij verslechterd. In die formule wegen olieprijzen en gasprijzen mee en die verschuiven volgens Tiessen in het nadeel van Wintershall.

Kleineveldenbeleid
De Nederlandse regering wil dat de winning op de Noordzee in de zogeheten kleine velden zo lang mogelijk doorgaat. Door dit kleineveldenbeleid wordt de grote gasbel onder Slochteren ontzien. Die gasbel kan dan een buffer zijn in wat minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) noemt 'de gasrotonde'.  De bewindsvrouw heeft het gevaar van verminderde investeringen in de Noordzee al onderkend. Ze wil dat 'slapende vergunningen' van ondernemingen die wel mogen boren in de Noordzee maar dat niet doen, overgaan naar maatschappijen die wel durven te investeren.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Herma Enthoven

Herma Enthoven

Of registreer je om te kunnen reageren.