Glas

Nieuws

Diefstal van groenten neemt toe in Almeria

De goede prijzen die dit voorjaar voor groenten worden betaald in Almeria kennen ook een keerzijde. Volgens de agrarische bonden Asaja en Coag worden er momenteel veel gevallen van diefstal gemeld door de telers.

De dieven hebben het vooral voorzien op courgettes en in mindere mate aubergines en paprika´s. De genoemde organisaties eisen meer politietoezicht, vooral op de verkoop. De voorzitter van Coag, Andrés Góngora: "Een enkele kist kan voor eigen consumptie of de ambulante verkoop zijn, maar er zijn gevallen bekend dat tot wel 1.000 kg paprika´s weggehaald zijn en die worden niet op een straatmarkt verkocht." Ook voor voorzitter van Asaja, Francisco Vargas, is het belangrijk om steeksproefsgewijs de herkomst van producten te controleren wanneer die bij de veiling of coöperatie worden aangeleverd.

Dieven
Helaas heeft de tuinbouw in Almeria al jaren te kampen met diefstal. Waren het eerst vooral technische zaken zoals beregeningsapparatuur, nu zijn het de groenten zelf die in trek zijn. De vakbonden raden telers aan om gevallen aan te geven bij de politie, al is dat een tijdrovende en ogenschijnlijk weinig effectieve bezigheid. Toch zou dat de enige manier zijn om meer controle van de politie af te dwingen.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Rene Rombouts, correspondent in Spanje

Rene Rombouts, correspondent in Spanje

Of registreer je om te kunnen reageren.