Glas

Nieuws laatste update:12 mrt 2010

Derde bedrijf boort naar aardwarmte

Dinsdag is een begin gemaakt met de derde boring naar aardwarmte voor gebruik in de glastuinbouw. Dat gebeurde bij Leon Ammerlaan, een sierteler met groene potplanten in Pijnacker. Het eerste beginnetje van zestig meter werd die dag in twaalf uur gemaakt.

Bij de start van de boring werd feestelijk stil gestaan. Er waren zo’n 250 mensen aanwezig; er was een koor met oud-mijnwerkers aanwezig voor de vrolijke noot. Verder zegende een pastoor het uit hout gesneden heilige beeld Barbara. Dat is een oud gebruik in de mijnbouw. Ammerlaan: "Barbara werd eerst gezegend. Daarna zijn we natuurlijk pas begonnen met de boring.” Eigenlijk moet het beeld op de boorplaats blijven staan, maar Ammerlaan heeft 'haar' maar naar binnen gehaald in het kantoor.

Duur van de boring

De boorpijp zal uiteindelijk zo’n 2500 meter lang worden en daarmee een diepte bereiken van tweeduizend meter. Ammerlaan verwacht dat eind april, begin mei de gewenste diepte is bereikt en deze eerste boring is afgerond. Pas dan zal duidelijk worden of het beoogde waterdebiet van 100 kuub water per uur gehaald wordt. Dat de temperatuur rond de 75 graden ligt, is al vrij zeker. Ammerlaan gaat een deel van het warme water leveren aan een zwembad in de buurt.

Bron: gfactueel.nl / Foto: Platform Geothermie - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.