Glas

Nieuws

Botrytis-risico neemt toe in tomaat

De afgelopen week sloegen de tomaten en stengels makkelijk nat, waardoor het Botrytis-risico toe is genomen.


Op tijd doorluchten en voldoende warm uit de nacht komen helpt. Als de kastemperatuur in een kort tijdbestek 4 °C stijgt is het moeilijk om het natslaan helemaal te voorkomen.

Plantbelasting flink gestegen
De koppen van de gewassen staan opener en generatiever dan vorige week. In de meeste gevallen zijn ze goed op kleur, maar er komen ook teelten voor met te veel bloei en fletse bloemen. Door het mooie weer van afgelopen weken is de plantbelasting flink gestegen, vandaar de generatieve stand. Voor komende week wordt er nog steeds groeizaam weer voorspeld maar met minder licht, de etmalen mogen dus weer terug van 19,5-20 °C naar 18-18,5 °C maar zeker niet lager.

Snelheid op vruchten houden
De prijzen op dit moment, geven genoeg aanleiding om het afrijpen van de vruchten wat te vervroegen. Minimumbuizen die volledig wegvallen dragen niet bij aan de doorkleuring van de vruchten. Alleen als de zon in de paden staat, zouden deze weg mogen vallen. Maar dan zeker niet lager dan 35 °C, om vervolgens bij minder instraling weer snel terug te kunnen komen.

Te ver doorluchten aan de luwe zijde helpt ook niet: De kou zakt naar beneden tot onderin het gewas en koelt de vruchten af. Laat dus tijdig de windzijde meelopen. Tevens verhoogt deze manier van luchten ook het ventilatievoud waardoor veel vocht wordt afgevoerd.


Kijk voor meer teelttips over sturing in maart.

Bron: gfactueel.nl – Auteurs: Eric De Winter (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.