Glas

Nieuws 2 reacties

Bodemprijs paprika uit NL frustreert Canada

Canadese telers zouden afgelopen drie jaar, door goedkope import van paprika's uit Nederland, 66 miljoen dollar verlies hebben geleden. Telers eisen maatregelen.

Nederland zou met name in het seizoen 2009 de markt stevig hebben dwarsgezeten door product voor bodemprijzen in Canada weg te zetten. De voorman van de grootste telersvereniging, George Gilvesy, spreekt van 7 tot 10 euro voor een doos van 5 kilogram.

Het jaar daarvoor zou die prijs nog twee maal zo hoog hebben gelegen, aldus Gilvesy tegenover het Canadese dagblad The Windsor Star. "Er zullen telers zijn die hun activiteiten niet voort kunnen zetten”, vreest hij. Ook de Hollandse telers houden volgens de voorman weinig over.

Oneerlijk
De situatie wordt onderzocht door de Canadese douaneautoriteiten, na een officiële klacht die de telers in 2009 al hadden ingediend. De telers doen een beroep op de Special Import Measures Act, dat in het leven is geroepen om producenten te beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken.

Er wordt onderzocht of er inderdaad sprake is van schade door de import van Hollandse paprika’s. Het Canadese handelstribunaal doet daar in mei een uitspraak over.
Volgens exportcijfers van het PT ligt de uitvoer naar Canada al jaren op een stabiel niveau. In 2009 ging er ongeveer 5500 ton paprika’s die kant op.
 
Bron: GFActueel.nl/The Windsor Star – Auteur: Brammert Waagmeester

Laatste reacties

 • no-profile-image

  outsider

  Dit verschijnsel treft niet enkel de Canadese paprika telers. Als in Nederland in 2009, het hele seizoen lang de paprika voor amper 60% van de kostprijs worden afgegeven aan handel en supermarkten, treft dat niet enkel Paprika Nederland maar Paprika World Wide.
  Een bedrijf in Nicaragua bijvoorbeeld had weer alles op orde voor het nieuwe seizoen, maar kon vanwege NL weggeefprijzen geen fatsoenlijk contract meer overeenkomen met de afnemers in de USA.
  Onze "handelswijze" treft simpelweg de hele wereld.
  Als straks weer kostprijsPLUS prijzen worden gerealiseerd kan niet alleen Nederland, maar ook weer de Paprika World Wide adem halen....
 • no-profile-image

  outsider

  Als nu Opel Duitsland ons groenteverkoopsysteem zou gaan hanteren, zouden consumenten in Nederland best eens een leuke slag kunnen slaan.
  Stel een gemiddelde Opel op kostprijsbasis voor 15.000 euro bij Opel Nederland zou moeten worden afgeleverd.
  Zou Opel Duitsland een jaar lang zijn Opels in Nederland op de markt zetten zoals bijvoorbeeld de Nederlandse paprika in 2009 voor 60% van de kostprijs werd afgegeven, dan zou Opel Nederland zijn Opels binnenkrijgen voor 60% van 15.000 is slechts 9.000 euro.
  Klinkt aardig voor de consument in Nederland, ware het niet dat de consumentprijs paprika in 2009 amper verschilde van de jaren ervoor.
  Kortom wij blijven gewoon pak hem beet 25.000 euro betalen voor ons Opeltje...

  Een rare vergelijking toch ???.......of zo raar nog niet??

Of registreer je om te kunnen reageren.