Glas

Nieuws

Wesp tegen rode bladluis in paprikateelt

Koppert Biological Systems en Wageningen UR Glastuinbouw schuiven een biologische bestrijder tegen bladluis in de paprikateelt naar voren. De sluipwesp Aphidius matricariae bleek in hun onderzoek het meest effectief tegen deze bladluis.

Paprikateler Wim Grootscholte van 4 Evergreen gaat het middel inzetten op zijn bedrijf, waar hij op 2 hectare paprika teelt volgens het PuraNatura-concept. Dat is een biologische teelt op substraat.

Strengere residu-eisen
Tegen spint en trips gebruiken telers van paprika al jaren biologische middelen, maar tegen bladluis wordt vaak nog een chemisch gewasbeschermingsmiddel ingezet. Maar vanwege strenger wordende residu-eisen van retailers was het volgens Koppert zinvol om biologische bestrijders te ontwikkelen. "Ondanks een breed arsenaal aan natuurlijke vijanden kampen biologische telers vaak met problemen als vette vruchten en productieverlies."

Moeilijk te bestrijden
Sluipwespen zijn al jarenlang hoofdbestrijders van bladluis. De wesp Aphidius matricariae bleek in het onderzoek vooral rode bladluis te sneller te onderdrukken dan andere parasieten. Rode bladluis is moeilijk te bestrijden omdat de kolonies, eenmaal snel ontwikkeld, moeilijk te bestrijden is.


Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.