Glas

Nieuws

Tomatenproductie komt traag op gang

De tomatenproductie zal dit jaar vanwege de mindere lichthoeveelheid een stuk meer geleidelijk op gang komen dan andere jaren het geval is. Het tomatengewas is door het donkere weer redelijk traag, maar staat er wel goed bij, zo blijkt.

Vanwege een stuk minder licht zijn telers genoodzaakt een lagere etmaaltemperatuur aan te houden. Hele vroege zaaiers komen zelfs op 16,5 graad uit en dat gebeurt niet vaak, zegt Peter van Schie, teeltvoorlichter bij Rijk Zwaan. Gemiddeld houden telers een etmaaltemperatuur aan van 17 tot 18 graden.

Mondjesmaat

Door de trage teelt, is de zetting minder snel verlopen en hangen er minder vruchten per vierkante meter aan de plant. “De productie zal deze of volgende week mondjesmaat op gang komen”, zegt zijn collega John Verbruggen, teeltvoorlichter trostomaat bij Rijk Zwaan. De huidige lage plantbelasting is volgens hem gunstig voor de groei van de plant naar de zomer toe.

Gigantische verschillen in licht
Het valt Verbruggen op dat de verschillen in lichthoeveelheid dit jaar tussen glastuinbouwbedrijven onderling gigantisch groot zijn. “Het verschil in licht kan zelfs dit jaar tussen bedrijven die in een zelfde plaats of regio zitten flink verschillen. Het is maar net waar die sneeuwwolk heeft gehangen.” Hij geeft aan dat er lichtverschillen voorkomen van meer dan 30 procent tussen bedrijven.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.